Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган настоя, че е "неразбираемо" как може Турция и САЩ да са съюзници в НАТО и стратегически партньори, a Вашингтон да налага санкции срещу Анкара, съобщават турските медии.

Вероятно Ердоган има предвид спрените доставки от страна на САЩ за Турция на оборудване за изтребителя F-35 заради придобиването на руски противоракетни системи С-400 от страна на Анкара. 

САЩ спряха доставките за Турция на оборудване за F-35

САЩ спряха доставките за Турция на оборудване за F-35

Заради намерението за разполагане на С-400…

Турският държавен глава заяви още пред посланиците, акредитирани в страната, че пълноправното членство в Европейския съюз е стратегическа външен приоритет на Турция, но че ЕС се опитвал да заблуждава югоизточната ни съседка.

Ердоган изтъкна също така, че за да прикрие убийствата, които извършва в Ивицата Газа, Израел не се колебае да бомбардира медиите в Газа. Той призова всички страни да бъдат по-чувствителни към Източен Йерусалим и Палестина и да вземат ефективни мерки по въпроса.

Турският президент беше категоричен, че стабилност в Кипър и Източното Средиземноморие е възможно, само ако бъдат защитени правата и интересите на Турция и кипърските турци.

Ердоган обвини Израел в тероризъм

Ердоган обвини Израел в тероризъм

Ние остро осъждаме израелската атака срещу офиса на Анадолската агенция