Съдбата на човечеството не трябва да бъде оставена на милостта на "шепата държави" победители във Втората световна война. Това коментира турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от "Новости.

По-рано Ердоган съобщи за наличието на пътна карта, предназначена да "изтика в ъгъла" постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН за разширяване на правата на други членове на тази международна организация.

Япония е готова да стане постоянен член на Съвета за сигурност на ООН

Япония е готова да стане постоянен член на Съвета за сигурност на ООН

Необходими са реформи "за установяване на ред и стабилност в света"

"Съдбата на човечеството не може и не трябва да бъде оставена на милостта на шепа държави победителки през Втората световна война. Докато светът се променя и дипломацията, търговията, международните отношения претърпяват радикални трансформации, немислимо е архитектурата на глобалната сигурност да остава същата", настоя Ердоган, говорейки в парламента на Ангола по време на посещението си в тази африканска страна. Излъчването се проведе в неговия "Туитър".

Според турския държавен глава нежеланието да се вслушат в исканията за промяна означава "настойчиви опити да се запази статуквото, възникнало след Втората световна война".

В същото време Ердоган добави, че "светът е повече от пет", визирайки петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН - САЩ, Великобритания, Франция, Русия и Китай.

През юли заместник-посланикът на Русия в ООН Дмитрий Полянски заяви в интервю за "Известия", че Москва се противопоставя на увеличаването на броя на постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН за сметка на страните от "колективния Запад". Той отбеляза, че вече имало достатъчно такива страни в Съвета за сигурност и е необходимо да се съсредоточи върху влизането на развиващите се държави там.

Съветът за сигурност осъжда призива на Ердоган за две държави в Кипър

Съветът за сигурност осъжда призива на Ердоган за две държави в Кипър

Очаква се по-късно изявлението да бъде разпространено официално