Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обеща да накаже враговете и похвали невъоръжените граждани, които са посмели да се опълчат миналата година на превратаджийте и танковете им.

"Те (враговете) не проявиха милост, когато насочиха пушките към моя народ", каза Ердоган и добави: "Какво имаше моят народ? Те имаха своите флагове - също както днес - и нещо още по-важно: Те имаха своята вяра."

"Никой, който предава този народ, няма да остане ненаказан", заяви турският президент.

В речта си пред парламента в Анкара Ердоган отново повтори обещанието си възстанови смъртното наказание в Турция, ако парламентът приеме такъв закон, посочва Ройтерс.

Турция почете потушаването на преврата

Турция почете потушаването на преврата

Метежът е бил осуетен от турския народ

Връщането на тази крайна наказателна мярка би означавало, че Турция няма да стане член на Европейския съюз.

В речта си Ердоган заяви, че би желал арестуваните лидери на преврата да се изправят пред съда, облечени "в специални униформи също като в Гуантанамо". Думите му бяха по повод полемиката тази седмица, след като един от заподозрените превратаджии се яви в съдебната зала с тениска с надпис на английски "hero" (герой).

И днес продължават мероприятията по повод годишнината от неуспешния опит за преврат в Турция миналата година. Най-многолюдни бяха вчера акциите в Анкара и Истанбул, където в шествията в подкрепа на властта на Ердоган се събраха стотици хиляди души. 

Тази сутрин тържествено бе открит монумент в памет на жертвите на събитията от 15-16 юли.

Нова чистка в Турция за годишнината от опита за преврат

Нова чистка в Турция за годишнината от опита за преврат

Повече от 7000 полицаи, чиновници и преподаватели