Турският президент Тайип Ердоган обещава да донесе мир и сигурност в Ирак и райони в Сирия, които не са под турски контрол и коментира, че терористичните организации в тези области ще бъдат елиминирани, съобщава "Ройтерс".

Турция, която подкрепя някои бунтовнически групи в Сирия си сътрудничи и с Русия, която подкрепя сирийския президент Башар ал Асад и Иран за политическо решение на кризата.

Говорейки в югоизточната провинция Мус, по време на честване на годишнина от битката при Манцикерт от 1071 г., Ердоган обеща мир и сигурност в региона.

"Не е случайно, че единствените места в Сирия, където царят сигурност и мир са под контрола на Турция. С помощта на Бог, ние ще установим същия мир и в други части на Сирия, ще постигнем същия мир в Ирак, където терористичните организации са активни", допълва той.

Ердоган също така обвърза регионалните конфликти с продължаващата валутна криза в Турция, която определя като "икономическа война" и предупреждава, че това ще доведе до проблеми на околните региони.

"Тези, които търсят временни причини зад трудностите, с които се сблъскваме грешат, много грешат. Атаките, с които се сблъскваме днес ... са вкоренени в историята", обяснява той.

"Не забравяйте, че Анадола е стена и ако тази стена се срине, вече няма да има Близък Изток, Африка, Централна Азия, Балканите или Кавказ", смята Ердоган.

Анкара обвинява Вашингтон, че напада Турция заради Андрю Брънсън, американски пастор, който е съден в Турция по обвинения в тероризъм. "Някои невнимателни хора сред нас смятат, че става въпрос за Ердоган или за партията АК. Не, това е за Турция", коментира турският президент.

Ердоган остава лидер на "Партията на справедливостта и развитието"

Ердоган остава лидер на "Партията на справедливостта и развитието"

Кандидатурата на Ердоган беше единствена

Ердоган, висши държавници отбелязват 947-та годишнина от битката при Манцикерт, където турците считат за победена Византийската империя през 1071 г., позволява им турското завладяване на Мала Азия - Анадола за следващите столетия, съобщава "Дейли Сабах".

Бинали Йълдъръм, който говори пред 75 000 души коментира, че онези, които се опитват да разделят нацията, ще се провалят. "Всички региони, обвързани с нас чрез исторически, културни и религиозни връзки, поглеждат към Турция, която никога няма да ги остави", обяснява той.

Турция ще продължи да предлага своята подкрепа на международните институции, които насърчават мира и стабилността.

Ердоган коментира, че битката при Манцикерт предвещава успешните завоевания на Бурса, Одрин и Истанбул, битката е в момента, в който турците се очертават като сила в историята и ако Турция забрави духа на Манцикерт, тя ще загуби своята история и бъдеще.

"Да си спомним за Манцикерт означава да си спомним за себе си. Не забравяйте, че нашите предци са се жертвали, за да ни осигурят сила", обяснява Ердоган и се специално се обръща към младежите да защитят и запазят историята на нацията, за да осигурят бъдещето си.

"Трябва да сме силни в икономиката, дипломацията, военните, индустрията и всички съответни агенции и институции. Лешоядите винаги обикалят", допълва той добавяйки, че Турция не е имала лукса да показва момент на слабост.

"Докато духът на 1071 остане жив, нищо няма да попречи на постигането на целите на Турция през 2023 г. и на визиите за 2053 и 2071 г.", коментира президентът.

Стабилна Турция е важна за Европа, обяви Макрон пред Ердоган

Стабилна Турция е важна за Европа, обяви Макрон пред Ердоган

Двамата проведоха телефонен разговор

На 26 август 1071 г. армията на византийския император Роман IV Диоген посреща селджукската армия състояща се предимно от стрелци на коне и водени от султан Алпарслан. Роман е пленен и преди да бъде освободен от Алпарслан, съгласно споразумението между двамата лидери, няколко гранични пункта са предадени на селджуците. Сделката позволява на султана да обърне цялото си внимание към Фатимидите, управляващи Египет.

Византийският император скоро след това е свален и убит от съперници за трона и империята изпада в разрушителна гражданска война. Споразумението между двамата лидери не е ратифицирано от новия император, който отхвърля условията му.

Завладяването на Анадола принуждава Православната Християнска Византийска империя, да потърси и помощ от католическа Ватикана. Папа Урбан II използва искането на византийския император Алексий І Комнин за военна помощ, за да обяви в Съвета на Клермон през 1095 г. обща мобилизация на западното християнство срещу турците, заели Анадола и голяма част от Близкия изток.