Законните искания на народа не могат да бъдат смазвани със сила. Това заяви премиер Реджеп Тайип Ердоган от трибуната на Арабската лига в Кайро.

Свободата, демокрацията и човешките права трябва да бъдат обединяващ призив за бъдещето на нашите народи, посочи Ердоган в реч, произнесена на турски и преведена на арабски. Той беше прекъсван на няколко пъти от бурните овации на присъстващите.

Основно внимание в словото си той отдели на близкоизточните проблеми. По думите му международното признаване на палестинска държава "не е опция, а задължение". В тази връзка той призова всички страни да подкрепят палестинската „молба" за признаване на независимостта по време на заседанието на Генералната асамблея на ООН.

Ердоган осъди израелската политика в обръщението си по време на срещата на Арабската лига в Кайро. Според критиките му Израел не спазва правата на човека, не уважава международното право.

Главата на турското правителство отбеляза, че израелските власти биха могли да възстановят партньорските си взаимоотношения със съседните страни, ако станат „разумна, отговорна, сериозна и нормална страна."

Освен това Ердоган поясни, че израелските власти трябва да извинят за убийството на деветимата турски граждани през 2010 година при нападението на „Флотилията на свободата."

От една страна Израел непрекъснато се стреми да осигури своята легитимност в очите на своите съседи, а от друга - непрекъснато действа безотговорно, което подрива тази легитимност, добави турският премиер.

Според наблюдатели изказването на Реджеп Тайип Ердоган в Кайро и неговата позиция по отношение на Израел се поддържа не само от ръководителите на арабските страни, но и от голяма част от гражданите на тези страни. За това свидетелства и възторжения прием, оказан на турския премиер при пристигането му в египетската столица.

Турският премиер пристигна в Египет - първа спирка от обиколката му в три държави от "Арабската пролет", включваща още Тунис и Либия. Той заяви, че Анкара е готова да предостави на Египет необходимата й помощ за осъществяване на демократичния преход.