Премиерът на Турция Таип Ердоган обвини страните от Европейския съюз в нежелание да сътрудничат на Анкара за противодействие на кюрдските сепаратисти

„Нито една държава-членка на Европейския съюз не е предала на Турция нито един терорист от ПКК, независимо от признанието, че Кюрдската работническа партия е терористична организация", казва Ердоган на пресконференция, излъчвана от телeвизионните канали.

Премиърт обяснява, че властите са твърдо решени да противостоят на тероризма и „никой не може да ги откаже от тази борба".
Ние бихме искали да имаме поддръжката на нашите приятели в това",допълва Ердоган.

Вчера безрезултатно завършиха преговорите с делегация на високопоставени представители на Ирак. На срещата трябваше да бъде регулирана кризата, възникнала между двете страни във връзка с кюрдските сепаратисти. Турция нееднократно заявява, че очаква бързи и решителни действия от страна на Багдад, за да противодейства на бойците от ПКК.

Предложенията на иракската страна са в далечна перспектива, днес обаче е важен факторът време, коментира в тази връзка външният министър Али Бабаджан.

Турция иска от Ирак да забрани действията на ПКК на своя територия, да попречи на оказваната й финансова поддръжка от страна на различни структури и да залови и предаде лидерите на сепаратистите. Тези искания бяха формулирани от страна на Турция по време на официалната визита на турския външен министър в Ирак на 22 октомври.

Турският премиер Ердоган нееднократно е изказвал решимостта на Анкара на проведе военна операция в северен Ирак, за да пресече пътя на кюрдските терористи. В последните 10 дена турската армия е ликвидирала над 70 кюрдски бунтовници при акции, преминаващи границата със северен Ирак. Преди това парламентът гласува пълномощия за кабинета за провеждането на такава и на по-мащабна операция.

Също на пресконференция началникът на Генералния щаб на Турция генерал Яшар Бюканит заяви, че турската армия има готовност да проведе трансгранична операция против кюрдските бунтовници, ако на нея й бъде поставена такава задача. По думите му военното ведомство изчаква крайния резултат от визитата на премиера Таип Ердоган в САЩ. Тя ще се проведе на 5 ноември, когато се очаква Ердоган да проведе разговори с американския президент Джордж Буш във Вашингтон.