Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини европейските страни, че са убежища за политическите крила на „терористични групировки” и добави, че било „черна комедия” от страна на Европа да чете лекции на Турция по какъв начин да промени антитерористичното си законодателство, съобщава „Ройтерс”.

Европейският съюз през миналата седмица поиска страните членки да предоставят безвизов режим за пътуване на турците, като в замяна Анкара се ангажира да спира мигрантите, които искат да се доберат до Европа, но Брюксел уточни, че Турция трябва да промени част от законодателството си, включително да съгласува антитерористичните си закони със стандартите на ЕС.

В реч в Анкара Ергодан настоя, че ЕС трябвало първо да промени своите собствени закони относно тероризма, като се надявал Европа да спази обещанията си да осигури безвизово пътуване на турците най-късно през октомври.

„Обещанието, което беше направено, беше за месец октомври тази година”, заяви Ердоган в телевизионно обръщение и добави: „Надявам се, че те ще спазят обещанието си и ще затворят този въпрос до октомври най-късно.”

Премиерът в оставка Ахмет Давутоглу по-рано обаче беше споменавал месец юни като краен срок за въвеждането на безвизовото пътуване.

Ердоган добави също, че ЕС е обещал на Турция 3 млрд. евро в рамките на споразумението за миграцията, но парите все още не били предоставени.