Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обвини американския си колега Доналд Тръмп, че не е изпълнил обещанието си да бъдат изведени "Отрядите за защита на народа" на сирийските кюрди от пограничния сирийски град Манбидж, съобщава в. "Хюриет".

"Обама излъга Турция по въпроса със сирийските кюрдски бойци в Манбидж, а Тръмп следва същия път. Тръмп ни каза, че те не могат да останат там и да се изтеглят на изток от река Ефрат. Той призна, че арабите са истинските господари на Манбидж. Но това, което той обеща, не беше изпълнено", коментирал Ердоган пред журналисти след официалното си посещение във Ватикана и Италия.

Той добави, че в Турция има много бежанци от Манбидж, които искат да се завърнат в родината си, а "Манбидж ще намери истинските си господари".

Ердоган: САЩ работят срещу интересите на Турция, Иран и Русия в Сирия

Ердоган: САЩ работят срещу интересите на Турция, Иран и Русия в Сирия

Снабдявайки военно сирийските кюрди

Вчера Ердоган заяви, че след поражението на ДАЕШ ("Ислямска държава") военното присъствие на САЩ в Сирия е насочено срещу Турция, Иран и Русия.

Отношенията между Турция и САЩ преживяват сериозна криза заради военната подкрепа, която Вашингтон оказва на "Отрядите за защита на народа", които Анкара смята за терористична групировка.

Американските власти открито наричат "Отрядите за защита на народа" на сирийските кюрди свои съюзници и продължават да обучават местните сили за сигурност в Сирия, за да защитават териториите под техен контрол. В отговор Ердоган обеща да унищожи силите на сирийските кюрди.

Освен това Ердоган обвини САЩ в доставката на оръжия за кюрдите. В края на януари Доналд Тръмп увери, че Вашингтон е спрял тази помощ.