Световните лидери се срещнаха в Истанбул днес, за да намерят решение на „разбитата” хуманитарна система, която остави без помощ 130 млн. души, почти нерешима задача за двудневната среща на върха, която според критици има опасност да постигне малко, отбелязва „Ройтерс”.

Обявена за първата по рода си, срещата под егидата на Организацията на обединените нации (ООН) има за цел да разработи по-добра реакция на най-тежката хуманитарна криза от Втората световна война насам, да се мобилизират повече средства и да се намери съгласие относно по-добрата грижа за разселените цивилни хора по света.

Даваме малко, но с голямо желание, увери Борисов хуманитарния форум в Истанбул

Даваме малко, но с голямо желание, увери Борисов хуманитарния форум в Истанбул

Само пари да се дават не е решение, категоричен премиерът

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова правителствата, бизнеса и хуманитарните организации да поемат ангажимент за намаляване наполовина на броя на разселените цивилни до 2030 г. „Ние сме тук, за да оформим различно бъдеще”, подчерта шефът на ООН в обръщението си в началото на конференцията.

„Призовавам ви ... да намерите по-добри дългосрочни решения за бежанците и разселените хора, основани на по-равномерно разпределение на отговорностите”, настоя Бан Ки-мун.

Ала това може да бъде трудно да се постигне, отбелязва „Ройтерс”. Например световната хуманитарна организация „Лекари без граници” отказа да участва в конференцията по-рано този месец, посочвайки, че е загубила надежда, че участниците могат да се справят със слабостите при реакции на извънредни ситуации.

Критиците изтъкват, че световната система за хуманитарна помощ се нуждае от по-голямо финансиране, за да се справи с разпространението на регионални войни и провалени държави, които раздуват броя на разселените хора, както и да се намали неефективността и корупцията, заради които се губят „по трасето” значителни хуманитарни средства, преди най-нуждаещите да могат да се възползват от тях.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, чиято страна приюти около 3 млн. бежанци от съседна Сирия, като това е най-големият брой бежанци в света в една страна, отново обвини Запада, че не прави достатъчно, за да помогне на сирийците.  

Турция може да прекрати всички споразумения с ЕС, заплаши съветник на Ердоган

Турция може да прекрати всички споразумения с ЕС, заплаши съветник на Ердоган

Причината била двойните стандарти

Ердоган е сред най-яростните критици на сирийския президент Башар ал Асад и разглежда отстраняването му от власт като най-важното обстоятелство за прекратяването на войната в Сирия.

Турция е похарчила около 10 млрд. долара за сирийските бежанци от 2011 г. насам.

Обръщайки се пред срещата на върха в Истанбул, Ердоган разкритикува Съвета за сигурност на ООН, подчертавайки, че той трябвало да има повече от пет постоянни членки – САЩ, Великобритания, Франция, Русия и Китай.

Нелогично, безотговорно и несправедливо е да се ограничава съдбата на народите до политическия интерес на пет страни”, изтъкнал турският президент. Светът е по-голям от пет държави, подчертава Ердоган.

Ние непрекъснато говорим за това, че трябва да се създаде прозрачен и отговорен Съвет за сигурност, който да работи ефективно, коментира още турският президент. По думите му СС трябва отрано да предвижда кризите, навреме да се намесва в конфликтите и да ги предотвратява, отстранявайки тези, които ги причиняват.

Около 6 000 участници от 150 страни членки на ООН участват в разговорите в Истанбул, включително 57 държавни или правителствени ръководители.

От своя страна германският канцлер Ангела Меркел призова да се прекрати практиката с неспазването на обещанията за финансова помощ и призова да се създаде надеждна система за гарантиране на финансирането.  

"Много често се дават обещания за дарения, но парите за осъществяването на проектите не стигат до местоназначението им. Това трябва да престане", настоя Меркел.    

Канцлерката отбеляза, че сегашната глобална система за осигуряване на хуманитарна помощ не работи и призова да се направи така, че да се гарантира бърза и ефикасна доставка на помощ на хората в нужда по време на криза.    

Меркел разкритикува също нарушаването на международното хуманитарно право в зоните на въоръжени конфликти. "В Сирия и на други места се бомбардират болници и медицински центрове, загиват хора", алармира тя.