Новият премиер на Турция Бинали Йълдъръм представи на президента Реджеп Таип Ердоган списък с предлагания от него състав на следващото правителство на страната.

Йълдъръм предлага промени на половината от състава на кабинета на предшественика си.

Според съобщение на администрацията на президента, цитирано от ТАСС, Ердоган е одобрил състава на новото правителство и председателят на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ Бинали Йълдъръм официално е встъпил в длъжност.

В новото правителство Министерството на външните работи отново ще се оглавява от Мевлют Чавушоглу, Евкан Ала продължава да е начело на Министерството на вътрешните работи, а енергетиката и природните ресурси ще се управляват от Берат Албайрак.

На поста министър на икономиката ще се върне Нихат Зейбекчи, който вече веднъж е оглавявал ведомството.

За отношенията с Европейския съюз ще отговаря Омер Челик, бивш министър на културата и официален представител на Партията на справедливостта и развитие.

Припомняме, по-рано този месец бившият премиер Ахмет Давутоглу се оттегли от поста. Предполага се, че решението е свързано заради разногласия с президента Реджеп Ердоган заради искането на държавния глава Турция да се превърне в президентска република.