Турският министър-председател Реджеп Тайип Ердоган обяви плановете си да ограничи властта на върховните съдии и генерали в страната, които се противопоставят на правителството, произлязло от ислямистките кръгове, съобщава europe.bg

Предложените конституционни промени ще дадат на парламента в Анкара властта да забранява закриването на политически партии и да позволява гражданските съдилища да водят съдебен процес срещу офицери от армията, включително лидери на държавния преврат от 1980 г.

Промените ще разширят състава на съда до 19 членове, включително и тримата посочени от съдиите и адвокатите кандидати, които ще бъдат избрани от парламента. Правилата също така ще попречат на прокурорите да използват речите в парламента като доказателство, за да се закрие дадена партия.

Ревизиите са необходими, защото конституцията е изработена при военно управление след преврата и не отговаря на демократичните стандарти на ЕС, към които Турция иска да се присъедини, заяви говорител на правителството.

Критиците на Ердоган го обвиниха, че иска да укрепи властта си чрез налагането на политически контрол върху съдебната власт.

Партията на премиера притежава 337 гласа от 550 места в парламента, което означава, че не му достигат 30 гласа, за да се приемат конституционните промени с мнозинство от две трети. Правителството се нуждае от 330 гласа, за да може предложението да бъде гласувано на референдум.

Според предложените промени прокурорите ще се нуждаят от одобрението на парламентарна комисия преди да могат да закрият политическа партия. Комисията ще бъде съставена от петима членове от всяка партия, която има най-малко 20 места в парламента, а одобрението ще изисква мнозинство от две трети.

Републиканската народна партия ще бъде основната опозиция на предложението в парламента и вероятно ще гласува против промените, заяви един от законодателите.

В същото време стана ясно, че армията, която се счита за пазител на Конституцията, също се противопоставя на предложението на правителството на Ердоган. Няколко настоящи и бивши офицери в момента са изправени пред съда или се разследват по обвинения, че са организирали държавен преврат срещу премиера.