Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се „изрепчи” на Запада, че давал на Турция „уроци по демокрация” на фона на нарастващите критики от страна на САЩ и Европейския съюз заради репресиите срещу свободата на медиите при управлението му, съобщава „Франс прес”.

"Тези, които се опитват да ни дават уроци по демокрация и човешки права, трябва първо да размишляват върху собствения си срам”, коментирал Ердоган по време на среща на Турския Червен полумесец в Анкара.  

Неговите коментари дойдоха, след като американският президент Барак Обама заяви, че подходът на Турция към медиите я праща „надолу по път, който ще бъде много обезпокоителен”.

Правителството на Ердоган беше обвинено в засилването на авторитаризма и че запушва устата на критичните медии, както и на депутати, учени, адвокати и неправителствени организации.

Двама журналисти от водещия опозиционен всекидневник „Джумхюриет” са изправени пред доживотен затвор, след като са били обвинени в разкриване на държавни тайни заради история, обвиняваща правителството, че се опитва незаконно да достави оръжия на бунтовниците в Сирия.

Ердоган се срещна с Обама във Вашингтон през миналата седмица, но заяви, че американският президент не бил повдигнал въпроса в разговорите помежду им и добавил, че бил „натъжен”, че американският му колега го разкритикувал зад гърба му.

Турският президент изтъкнал, че посочил при други срещи по време на посещението си във Вашингтон, че имало свобода на медиите в Турция, подчертавайки, че някои публикации го определяли като „крадец” и „убиец”, без да бъдат спирани или затваряни тези медии.

Такива обиди и заплахи не са разрешени на Запад”, коментирал Ердоган.

В телефонен разговор по-рано турският министър-председател Ахмет Давутоглу казал на германския канцлер Ангела Меркел, че бил недоволен относно куп истории, критикуващи Ердоган в германските медии през последните седмици.

Давотоглу се оплакал, че подобни публикации „били несъвместими със свободата на медиите” и заявил, че трябва да бъде сложен край на публикуването на подобни „неприемливи” материали.