Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган откри нова джамия на площад "Таксим" в Истанбул, заявявайки, че това е цел от десетилетия, писа в. "Хюриет".

"Джамията на "Таксим" се издига в нашия Истанбул след век и половина борба", каза Ердоган, обръщайки се към тълпите, събрали се на церемонията след молитвата в петък.

"Виждам джамията на "Таксим" като поздрав към джамията "Света София", която отворихме за поклонение преди известно време, като подарък за 568-годишнината от завладяването на Истанбул", не пропусна да припомни турският президент.

Той заяви, че гражданите трудно са изпълнявали молитвите си в областта в продължение на десетилетия, тъй като тук не е разрешено изграждането на джамия въпреки опитите на предишните правителства.

"Не трябва да се съмнявате, че гласът, който отеква пред джамията на "Таксим", смущава империалистите, привържениците на тероризма и враговете на човечеството, които имат интереси в страната ни", припомни Ердоган.

С два извисяващи се минарета, комплексът на джамията ще може да приеме до 4000 богомолци и разполага с изложбена зала, библиотека, паркинг и кухня.

Строежът на джамията започна през февруари 2017 г. по проект, подкрепен от Ердоган, но тя беше засегната в продължение на десетилетия от съдебни битки и обществен дебат.

Турските медии припомнят, че през далечната 1994 г. Ердоган като кмет на Истанбул обещава изграждането на джамия на площад "Таксим".

През последните години мястото стана нарицателно с протестите си срещу управлението на Ердоган.

127 арестувани в Истанбул на първомайски демонстрации

127 арестувани в Истанбул на първомайски демонстрации

Най-много са арестувани на площад "Таксим"