Турският президент Реджеп Тайип Ердоган планира да проведе телефонни разговори с руския президент Владимир Путин и украинския президент Владимир Зеленски в сряда, съобщи говорителят на Ердоган Ибрахим Калън.

"Продължаваме да водим интензивна дипломация и с двете страни. Нашите ресорни министри, министърът на външните работи, министърът на отбраната, началникът на разузнаването и други наши колеги продължават да се срещат с колегите си от двете страни. В момента Турция е единствената страна, която може да направи това с такава ефективност и в такъв мащаб", каза той по телевизия NTV.

Ердоган не се отказва да е мирен посредник между Украйна и Русия

Ердоган не се отказва да е мирен посредник между Украйна и Русия

Турция е с ключова мирна инициатива

Според Калън турската страна е загрижена за евентуална ескалация на военните действия в Украйна и Анкара продължава да подкрепя разговорите между Путин и Зеленски.

"Единствената маса за мир и преговори, която наистина обедини страните от самото начало, беше създадена в Турция. Първо в Анталия, после в Истанбул. За съжаление, не се стигна до продължение, но както знаете, нашият президент многократно е призовавал за среща между двамата лидери и ние продължаваме да повтаряме този призив", добави Калън.