Турция няма да напусне Сирия, докато други страни не се изтеглят. Това обяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, като допълни, че Анкара ще продължи трансграничната си офанзива срещу сирийските кюрди, докато всеки един от тях не напусне региона, съобщава "Ройтерс".

Турция предприе третото си военно настъпление в Североизточна Сирия миналия месец, за да прогони "Отрядите за народна защита" на сирийските кюрди от границата си и да създаде "зона за сигурност", където тя цели да настани до 2 млн. сирийски бежанци.

След като завзе 120-километрова територия по границата, Турция сключи споразумения със САЩ и Русия, за да задържи "Отрядите за народна защита" извън този район.

Пускам мигрантите към Европа, ако не помогнете, предупреди Ердоган в Будапеща
Обновена

Пускам мигрантите към Европа, ако не помогнете, предупреди Ердоган в Будапеща

Според него нито Русия, нито САЩ са изпълнили ангажиментите за изтегляне на сирийските кюрди

Говорейки пред журналисти в самолета на връщане от посещението си в Унгария, Ердоган каза, че Турция ще напусне Сирия едва след като други страни също напуснат, добавяйки, че турската офанзива ще продължи, докато всички екстремисти не напуснат района.

"Ние няма да отстъпим, докато и последният терорист не напусне региона", подчерта Ердоган, имайки предвид "Отрядите за народна защита", които са основният компонент на подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили (СДС), които Турция разглежда като терористична групировка.

Анкара предприе офанзивата си, след като Тръмп обяви внезапно изтегляне на 1000 американски войници от Северна Сирия през миналия месец. Американският президент след това обаче заяви, че някои американски военнослужещи ще продължат да действат там.

Съгласно споразуменията си с Вашингтон и Москва, Анкара прекрати офанзивата си в замяна на оттеглянето на "Отрядите за народна защита". Въпреки че американски и руски представители заявиха, че кюрдските бойци са напуснали региона, вчера Ердоган обвини Русия и САЩ, че не изпълняват своята част от споразумението.

Със споразумението, което Анкара сключи с Москва, турски и руски войници провеждат съвместни патрули по турската границата със Сирия. Днес войниците завършиха третия патрул, но говорител на СДС заяви, че турските войски са използвали сълзотворен газ срещу някои цивилни, протестиращи срещу патрулите.

"Турските войници нападнаха мирно протестиращи цивилни срещу патрулите... със сълзотворен газ, като бяха ранени 10 души", отбеляза говорителят на СДС Мустафа Бали в "Туитър".

От турското военно министерство увериха в изявление, че третият патрул е бил завършен по план по 88-километровия маршрут по най-източния участък от границата на дълбочина от 10 км.

Европейските съюзници на Турция заявиха, че офанзивата ще попречи на битката срещу ДАЕШ ("Ислямска държава"). Анкара отхвърли обвинението, като настоя, че съюзниците ѝ трябва да подкрепят плановете ѝ за преселване на по-голямата част от 3,5 млн. сирийски бежанци, които Турция приютява.

Ибрахим Калън, който е най-високопоставеният съветник на Ердоган, обяви, че лидерите на Германия, Франция, Великобритания и Турция ще се срещнат в кулоарите на срещата на върха на НАТО в Лондон на 3-4 декември, за да обсъдят обстановката в Сирия.

Разговорите в Лондон ще последват посещението на Ердоган на 13 ноември във Вашингтон, където ще се срещне с Тръмп, за да обсъдят Сирия, както и последиците от закупуването от страна на Анкара на руски противоракетни комплекси С-400, заплахата от американски санкции и казусът с турската държавна банка "Халкбанк", която беше обвинена от американската прокуратура, че е част от многомилиардна схема за избягване на американските санкции срещу Иран.

Вашингтон подчертава, че системите С-400 застрашават изтребителите му F-35 и изключи Турция от програмата за производството на изтребителя.

Ердоган допълни, че ще обсъдят с Тръмп и Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява, че е организирал неуспешния опит за преврат срещу Ердоган през 2016 година. Той живее от 1999 г. в изгнание в САЩ.