Битката на турския президент Реджеп Тайип Ердоган срещу германския комик заради сатиричното му стихотворение отиде в следващ етап, след като съд в Северна Германия започна изслушвания по гражданско дело, заведено от турския държавен ръководител срещу комика, съобщава "Франс прес".

Скандалът избухна в края на март, когато Ян Бьомерман рецитира стихотворението си с широка усмивка по националната телевизия, сатирично обвинявайки турския президент в содомия и педофилия.

Преустановиха разследването срещу германския комик, обидил Ердоган

Преустановиха разследването срещу германския комик, обидил Ердоган

Нямало доказателства, че е извършил престъпление

Това отприщи остра кавга между Германия и Турция в един особено чувствителен момент, след като Европа разчиташе на Анкара да окаже помощ в ограничаването на рекордния наплив от мигранти към Стария континент.

Ердоган се опита да заведе наказателно дело срещу Бьомерман, но германската прокуратура отхвърли претенциите му, след като тя установи, че сатирата е толкова преувеличена, че не би могла да бъде приета на сериозно.

Турският държавен ръководител сега настоява за пълна забрана на сатиричното стихотворение чрез гражданското дело, като първото изслушване в съда започва в сряда в северния германски град Хамбург в отсъствието на ищеца и ответника.

Настоявайки съдът да забрани стихотворението, адвокатът на Ердоган изтъкнал, че "това е грубост, обиди от късния пубертет", които бяха направени "под прикритието на изкуството".

Ала адвокатът на Бьомерман подчертал, че стихотворението не било нищо различно от сатира.

Самият комик беше казал, че произведението имало за цел да провокира и че то ще пренебрегне германските законови ограничения към свободата на словото преди да го рецитира.

С действията си Бьомерман реагира на решението на Анкара да привика посланика на Германия заради друга сатирична песен, излъчена по германска телевизия, която осмя Ердоган с далеч по-обран език.

Тази сага постави канцлера Ангела Меркел в изключително неловко положение, като тя беше разкритикувана за това, че прави компромис с основни ценности, за да спечели благоразположението на Анкара, след като позволи да започне разследване по разпоредбите на член от Наказателния кодекс, който е за обида на представители на чужди държави.