Турция е в процес на безпрецедентно разширяване на военноморския флот, като се превръща в една от най-големите морски сили в Европа. Докато някои съседи са разтревожени, Анкара настоява, че изграждането е отбранително и има за цел да отговори на нарастващите регионални ангажименти.

"Трябва да имаме силен и ефективен флот, за да живеем в мир по нашите земи", заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган, след като пусна в експлоатация последната от шестте планирани подводници.

Заедно с новия хеликоптероносач, фрегатите и над дузината бойни кораби в процес на изграждане, това е част от усилията на Ердоган за укрепване на турския флот."Това отговаря на политическата програма на Ердоган за оказване на влияние в чужбина - от Катар до Сомалия и Либия", казва Серхат Гювенч, професор по международни отношения в университета "Кадир Хас" в Истанбул.

"За военноморските сили това означава по-голяма роля в отбраната на страната - вече не само териториална, но и предна отбрана от чужбина."Промяната е променила мисията на военноморските сили."Преди турските моряци отплаваха в морето, но се връщаха още същия ден в родните си бази и нощуваха в домовете си. Това вече не е така", казва Гювенч.

"Турските военноморски сили се превръщат в голяма регионална сила."Военното присъствие на Турция в чужбина включва бази в Катар, Либия и Сомалия, с които са сключени споразумения за военноморските сили.

Анкара твърди, че разширяването ѝ е насочено към нарастващите заплахи в региона.

Турция негодува срещу подписаната пътна карта за сътрудничество в отбраната между САЩ и Кипър

Турция негодува срещу подписаната пътна карта за сътрудничество в отбраната между САЩ и Кипър

Този ход подкопава неутралната позиция на САЩ спрямо остров Кипър

"Когато погледнете конфликтите в Черно море, Средиземно море и Червено море, всички те са около Турция", казва Месут Казин, съветник на турския президент и професор в университета "Йедитепе".

Той посочи и ролята на Турция в НАТО: "Модернизацията на военноморския флот е от полза за НАТО и за сигурността на западните съюзници, особено по отношение на петрола и сигурността на корабоплаването."

Русия не хареса коментар на Ердоган за Крим

Русия не хареса коментар на Ердоган за Крим

Кремъл не е съгласен с турския лидер, че Крим трябва да се върне на Украйна

Анкара бързо разгърна новите си военноморски сили. Преди четири години турски военни кораби, както се твърди, се насочиха към френски кораб на НАТО, налагащ оръжейно ембарго на Либия.

Гърция, която има дългогодишни териториални спорове с Турция в Егейско и Средиземно море, изрази особена загриженост. Израел също алармира за разрастването на военноморските сили на Турция, включително за военните дронове, разположени в контролирания от Турция Северен Кипър.

Ердоган избухна срещу социалните мрежи

Ердоган избухна срещу социалните мрежи

Сблъскваме се с дигитален фашизъм, възнегодува турският премиер

"Някои от военноморските действия на Турция, като базата за безпилотни летателни апарати в Северен Кипър, може да са насочени към Израел", казва Галия Линденстраус, старши изследовател в Института за изследвания на националната сигурност в Тел Авив.

"Това не означава, че отново ще има пряка конфронтация, но означава, че това е нещо, за което израелската армия трябва да разчита."

Ердоган отново се обяви за две държави в Кипър

Ердоган отново се обяви за две държави в Кипър

Попари надеждите за обединение

Гърция също модернизира военноморските си сили в отговор на това, което вижда като турска заплаха. Министър-председателят Кириакос Мицотакис наскоро потвърди необходимостта от "възпираща сила" срещу Турция.