Русия категорично не е съгласна с изказването на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че Крим трябва да се върне под контрола на Украйна. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от "Ройтерс".

По-рано тази седмица Ердоган посочи, че подкрепата на Турция за териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна е непоколебима и че връщането на Крим - който Русия отне от Украйна и анексира през 2014 г. - е изискване на международното право.

Запитан за коментарите на Ердоган, Песков отвърна, че темата за Крим "попада в категорията на разногласията между нас и нашите турски приятели".

"Тук имаме напълно различни мнения. В същото време ние не се отказваме от нашите целенасочени опити да обясним на турските си приятели и колеги нашата гледна точка, нашата позиция".

Ердоган смята, че Крим трябва да се върне на Украйна

Ердоган смята, че Крим трябва да се върне на Украйна

За да бъде възстановен мирът

Песков отбеляза, че Ердоган е подложен на натиск от САЩ заради традиционно тесните икономически връзки с Москва.

"Що се отнася до опитите на Турция да смекчи натиска на Съединените щати, наистина САЩ оказват неприкрит натиск върху Турската република, без да се стесняват от сплашване, с последствия за турската икономика", изтъкна Песков.

Тази седмица Кремъл съобщи, че президентът Владимир Путин може да посети Турция за разговори с Ердоган, след като подготовката приключи.

Турция, която е член на НАТО, изигра ключова роля като посредник между Русия и Украйна по време на техния 2,5-годишен конфликт, включително чрез уреждането на сделка за износ на украинско зърно.

На среща на върха в Казахстан през юли Ердоган заяви на Путин, че Анкара може да помогне за прекратяване на конфликта, но Кремъл не прие предложението на турския лидер.

Ердоган в Украйна: Турция не признава незаконната анексия на Крим

Ердоган в Украйна: Турция не признава незаконната анексия на Крим

"Почти милион сирийци напускат Идлиб към границата с Турция"