Турция ще продължи да подкрепя териториалната цялост на Украйна, заяви турският президент Реджеп Ердоган на пресконференция след разговори с украинския си колега Володимир Зеленски, съобщава ТАСС.

"Още веднъж искам да подчертая, че не признаваме незаконната анексия на Крим. Ще продължим да подкрепяме териториалната цялост на Украйна", коментира Ердоган.

Според Ердоган Турция ще продължи да "следи отблизо положението на кримските татари". "Заедно с украинските власти ще продължим да подкрепяме кримскотатарските турци, които са първоначалните жители на тази страна", добави турският президент.

Украйна разчита на помощта на Турция за освобождаването на украинци и кримски татари, държани в Русия, коментира Зеленски в Киев по време на съвместната пресконференция с Ердоган.

"Украйна разчита на помощта на Турция за освобождаването на политически затворници - граждани на Украйна, включително кримски татари, които са незаконно задържани в Крим и Руската федерация", заяви Зеленски.

Турция обяви "неутрализиране" на 76 сирийски войници

Турция обяви "неутрализиране" на 76 сирийски войници

"Удари са извършени по 54 цели на режима"

Ердоган коментира и ситуацията в Сирия, като обясни, че "почти милион сирийци напускат Идлиб към границата с Турция".

"От 3 до 4 милиона души живеят в Идлиб. Сега около милион сирийци са го напуснали, те отиват до нашата граница. За Турция ще бъде трудно да приеме толкова много бежанци", подчертава той.

Според него потокът от бежанци е възникнал в резултат на действията на сирийската армия, която "нанася удари по цивилни".

Турция няма да се колебае да отговори на всяка заплаха в Сирия

Турция няма да се колебае да отговори на всяка заплаха в Сирия

"Нашите смели войници изпълняват хуманитарни мисии и мисии за сигурност в Сирия"