Турция, в отговор на обстрела на своите военни в Идлиб, "неутрализира" 76 сирийски войници. Това изявление направи министърът на националната отбрана на Турция Хулуси Акар, цитиран от "Анадолу" и  ТАСС.

"Удари са извършени по 54 цели на режима. Според информация, получена от различни източници, 76 военнослужещи на режима в момента са неутрализирани".

Напрежението заплашва отношенията между Анкара и Москва. Турция и Русия са на противоположни страни в сраженията в Идлиб и макар да работят заедно на други места в Сирия, президентът Ердоган заяви, че на руснаците е казано, че трябва да "стоят настрана" в конфликта около Идлиб, съобщава "Ройтерс".

Ердоган по-рано коментира, че ответните операции включват изтребители F-16.

Турция няма да се колебае да отговори на всяка заплаха в Сирия

Турция няма да се колебае да отговори на всяка заплаха в Сирия

"Нашите смели войници изпълняват хуманитарни мисии и мисии за сигурност в Сирия"

Силите на сирийския президент Башар Асад, подкрепени от руските ВВС, постигнаха голям напредък в Идлиб, подтиквайки Турция да предупреди, че може да започне военна операция там, ако боевете не бъдат спрени.

"Решени сме да продължим нашите операции за сигурността на нашата страна, хората и нашите братя в Идлиб. Тези, които поставят под въпрос нашата решителност, скоро ще разберат, че са направили грешка", обясни Ердоган в Истанбул, преди да отлети за Киев.

Говорейки по-късно в украинската столица, той коментира, че положението в Идлиб е станало "неуправляемо". Кореспондент на сирийската държавна телевизия заяви, че няма жертви сред правителствените сили. Ердоган обвинява Русия, че е нарушила споразумение от 2017 г. за намаляване на бойните действия в региона, Русия отрича.

През последните дни Турция изпрати военни превозни средства, камиони и други подкрепления в региона в предизвикателство към Дамаск и неговите руски поддръжници.

Бунтовниците, които се борят срещу Асад, някои от които са подкрепени от Турция, също започнаха контраатаки срещу силите на Асад.

Руското министерство на отбраната заяви, че турските части са попаднали под обстрел от сирийските правителствени сили след придвижване, без да уведомят Русия, въпреки че Турция заяви, че е координирала военните си движения с Москва.

Въпреки че Ердоган обясни, че са изпратени изтребители, руското министерство на отбраната заяви, че турските самолети не са нарушили границата на Сирия и не са регистрирани въздушни удари по сирийските войски.

Говорител заяви, че Кремъл остава загрижен заради присъствието на групи от бойци и милиции около Саракеб, където са пострадали и турските сили.

Ердоган в Украйна: Турция не признава незаконната анексия на Крим

Ердоган в Украйна: Турция не признава незаконната анексия на Крим

"Почти милион сирийци напускат Идлиб към границата с Турция"