Турският президент Реджеп Ердоган повтори готовността на Анкара да създаде независимо зона за сигурност в Сирия, ако не бъдат постигнати съответните споразумения със САЩ. Турският президент коментира по време на реч в турската столица, излъчена от A Haber и цитирана от ТАСС.

"Ако Турция и САЩ в рамките на две седмици не постигнат конкретни резултати по зоната за сигурност в Сирия, тогава ще започнем да действаме независимо".

Ердоган допълва, че "Русия и Иран споделят страховете на Турция по отношение на отрядите на Народните сили за самоотбрана". Анкара ги смята за сирийски клон на Кюрдската работническа партия, забранен в Турция.

Ердоган: Турция, Русия и Иран трябва да поемат повече отговорност за мира в Сирия

Ердоган: Турция, Русия и Иран трябва да поемат повече отговорност за мира в Сирия

Путин, Ердоган и Рохани се срещат в Анкара

Дискусията за създаването на буферната зона започва през 2013 г. заради кризата в Сирия. Тогава се обмисля възможността за създаване на зона без полети и зона за сигурност на сирийска територия, където бежанците могат да намерят убежище. Анкара се връща към тази идея почти всяка година, но всеки път поради редица причини тези планове не са осъществяват.

През януари тази година Ердоган след преговори с Доналд Тръмп потвърди намерението си да създаде буферна зона в Северна Сирия. Анкара е готова да гарантира сигурността на земята, а американската страна - във въздушното пространство. Освен това, както по-късно отбелязва официалният представител на президента на Турция Ибрахим Калин, ако бъде създадена буферна зона, контролът върху нея ще се осъществява от Турция.

Войските на Турция и САЩ на 7 август се съгласиха да създадат център за съвместни операции в Сирия. На 12 август първата група американски войски пристигна в турския град Санлиурфа, на 50 км от границата със Сирия.

Центърът е организиран от двете държави за изпълнение на план за създаване на буферна зона в Северна Сирия, където сирийските бежанци могат да се върнат от Турция и да се превърне в защитен пояс за турската граница. Анкара настоява контролът върху планираната зона за сигурност да се осигурява изключително от въоръжените сили на републиката.

Турция обвини САЩ, че възпрепятстват договорката за зона за сигурност в Сирия

Турция обвини САЩ, че възпрепятстват договорката за зона за сигурност в Сирия

Предприетите от САЩ стъпки били само "козметични"