Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу обяви, че Анкара иска да работи със САЩ за зони за сигурност, но засега подходът на Вашингтон към въпроса бил незадоволителен.

"След като започнахме преговори, първата стъпка беше направена със САЩ - създаването на координационен център (в зоната за сигурност)... Виждаме, че те отново започнаха да протакат" нещата, коментира турският първи дипломат пред журналисти.

Говорейки по време на пресконференция, Чавушоглу заяви, че предприетите от САЩ стъпки били само "козметични".

Турция и САЩ на различни позиции за зоните за сигурност в Сирия

Турция и САЩ на различни позиции за зоните за сигурност в Сирия

Според Ердоган, САЩ подкрепят терористи

"Виждаме, че САЩ се опитват прекалено да забавят създаването на зона за сигурност. Въпреки че предприемат "козметични" мерки, те продължават да оказват помощ на "Отрядите за защита народа" и на Кюрдската работническа партия. Ако сътрудничеството със САЩ не е плодотворно, сами ще стъпим в региона", предупреди турският външен министър.

Миналата седмица турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че страната му няма да толерира каквито и да е забавяния в създаването на "зона за сигурност" в Сирия и ще я създаде сама, ако преговорите със САЩ не успеят да дадат резултати.

Сирия обвини Турция и САЩ в агресия и нарушаване на суверенитета

Сирия обвини Турция и САЩ в агресия и нарушаване на суверенитета

Сирия не закъсня и осъди действията на двете държави

През август Анкара и Вашингтон се договориха да създадат зона за сигурност източно от река Ефрат, която да служи като буферна зона между турската граница и сирийските райони, контролирани от подкрепяните от САЩ бойни подразделения на сирийските кюрди, които Турция разглежда като терористи.

В отговор на този ход сирийските власти заявиха, че американско-турското споразумение нарушавало суверенитета и териториалната цялост на Сирия, както и международното право.

Турска армия влезе в Сирия за съвместни патрули със САЩ

Турска армия влезе в Сирия за съвместни патрули със САЩ

Създават "безопасна зона" по границата