Турският парламент одобри указа на президента Реджеп Ердоган за изпращане на войски в Азербайджан, пише в документа, публикуван на уебсайата на парламента, съобщава ТАСС.

Съгласно постановлението Турция ще изпрати свои войски в Азербайджан за срок от една година.

На 9 ноември руският президент Владимир Путин, президентът на Азербайджан Илхам Алиев и премиерът на Армения Никол Пашинян подписаха съвместно изявление за пълно прекратяване на огъня в Нагорни Карабах, започващо от 10 ноември. 

Според документа азербайджанската и арменската страна трябва да запазят позициите, които са заемали, а руските миротворци да бъдат разположени в региона.

ЕС ще наложи тежки санкции на Турция, ако наруши мира в Нагорни Карабах

ЕС ще наложи тежки санкции на Турция, ако наруши мира в Нагорни Карабах

Турция трябва да преосмисли и принципното си агресивно поведение - ще бъдат взети мерки и "опциите са на масата"

Меморандум за създаването на руско-турски център за наблюдение на прекратяването на огъня в Нагорни Карабах е подписан на 11 ноември след онлайн разговори между руския и турския министри на отбраната Сергей Шойгу и Хулуси Акар.

Изпращането на турската армия в Азербайджан е суверенно решение на Анкара, коментира заместник-министърът на външните работи на Русия Андрей Руденко, когато отговаря на въпрос на ТАСС дали одобрението от турския парламент на указ, предвиждащ изпращането на турски войски в Азербайджан, засяга тристранните споразумения (Русия, Азербайджан и Армения) относно Нагорни Карабах.

"Не, това е тяхно суверенно решение, което очевидно е свързано с участието на турските военни в съвместен мироопазващ център с руски военни, които ще бъдат ангажирани в техническия мониторинг на ситуацията, свързана с изпълнението на споразумението".

Франция и САЩ пращат дипломати в Москва да се разберат за Турция в Нагорни Карабах

Франция и САЩ пращат дипломати в Москва да се разберат за Турция в Нагорни Карабах

Искат да изчистят неяснотите, както и за бежанците и статута на Нагорни Карабах