Турският президент Реджеп Ердоган отново заплаши европейските страни да отвори границата и да пусне сирийски бежанци. "Когато кажа, че ще отворя вратите, Европа се възмущава. Не се вълнувайте, ще дойде време, ние ще отворим тези врати. Хайде и вие се занимайте със стотици хиляди бежанци", обяснява той по време на реч в Анкара.

Ердоган жестоко критикува западните страни, че се противопоставят на антитерористичната операция на Турция в Сирия, заявявайки, че страната има право да защитава границите си и изразява загрижеността си по въпроса от 2015 г. насам, а Турция няма друг избор, освен да вземе нещата в свои ръце, съобщават "Ройтерс" и турски медии.

Говорейки пред областните управители в президентския комплекс в Анкара, Ердоган каза, че въпросът за безопасната зона е в дневния ред на Турция от администрацията на Обама, следователно няма смисъл западните лидери да се противопоставят на нея и да се отнасят към нея, сякаш Турция току-що я представя.

"Ние приемаме с горчива усмивка опитите на хора, които са виновни за смъртта на 50 милиона души във ВСВ, да ни дават урок за човечност", обяснява президентът.

ЕП прие санкции за Турция, тя ги определя за световна недалновидност и неефективност

ЕП прие санкции за Турция, тя ги определя за световна недалновидност и неефективност

ЕП и ЕС могат само да са благодарни за операцията, съветва Турция

"Турция работи със съюзници и информира съответните страни, преди да предприеме стъпки от дипломатическа любезност, но не се нуждае от ничие разрешение за унищожаване на терористичен коридор, изграден по протежение на нейните граници", коментира Ердоган, като изрази решимостта на Турция да изчисти границите си, независимо от международната подкрепа.

Краят на ЕС ще настъпи съвсем скоро и причината за това са двойните стандарти, които тази структура прилага за редица държави, обясни още Ердоган.

Ердоган отбелязва, че за негово дълбоко съжаление, противно на действителността, страните от ЕС представят операцията не като операция, насочена срещу тероризма, а срещу етническите кюрди.

"Това не е първият път, в който Турция се изправя пред двойни стандарти от ЕС", добави турският президент. "Военната операция в Северна Сирия не е насочена срещу никоя нация."

Турският лидер добави, че Европа "има пари и сила, но всеки път, когато стотина бежанци пристигнат в Гърция, европейците звънят на Турция".

"Ние имаме 4 милиона бежанци. Ако някой счита нашата хуманитарна политика за слаба, няма да пропуснем да отговорим с железен юмрук", обяснява Ердоган.

Турция не е против кюрдите да се присъединят към местната власт в Северна Сирия

Турция не е против кюрдите да се присъединят към местната власт в Северна Сирия

Чавушоглу: Анкара ще продължи да защитава статуквото в региона