Турция решително отхвърли резолюцията на Европейския парламент (ЕП) относно санкции срещу Анкара заради операцията "Източник на мир" и нарече позицията на Европа погрешна и предубедена. Това се посочва в изявление на министерство на външните работи на Турция.

"Ние напълно отхвърляме позицията на ЕП по отношение на операцията "Източник на мир". Не бяхме изненадани от такова решение на парламента, който постоянно приема терористи", се казва в изявлението. 

Като терористи в този контекст, Министерството на външните работи се позовава на кюрдски политици и дейци, живеещи в ЕС, които Анкара счита за асоциирани с Кюрдската работническа партия, призната от турците за терористична.

"По-рано многократно отбелязвахме, че операцията е проведена в пълно съответствие с международното право, Хартата на ООН и решенията на Съвета за сигурност на ООН. Законността на операцията се потвърждава и от споразуменията, сключени от нас с Русия и САЩ. Аргументите, посочени в решението на ЕП, бяха опровергани по-рано от нас и бяха дадени обяснения", допълва външното министерство.

Ердоган предрича скорошен край на ЕС и пак плаши със стотици хиляди бежанци

Ердоган предрича скорошен край на ЕС и пак плаши със стотици хиляди бежанци

"Приемаме с горчива усмивка опитите на хора, които са виновни за смъртта на 50 милиона души във ВСВ, да ни дават урок за човечност"

Резолюцията на ЕП, според Анкара, "не отговаря на реалността и е предубедена, погрешна и лишена от разумност".

Министерството на външните работи на републиката смята, че ЕП "не следва достатъчно световния дневен ред, не може обективно да оцени случващото се и в резултат на това не е в състояние да разработи ефективна и правилна стратегия".

Освен това министерството съветва ЕП и Европейския съюз като цяло да благодарят на Турция за операцията, която спомага за запазването на единството на сирийската територия, предотвратяването на разразилия се тероризъм и новите вълни от бежанци.

Евродепутатите отхвърлят зоната за сигурност на Турция, готвят санкции

Евродепутатите отхвърлят зоната за сигурност на Турция, готвят санкции

"Категорично отхвърля" амбициите на Турция за зона за сигурност

По-рано днес ЕП прие резолюция, в която се застъпи, че Европейският съвет ще приеме "подходящи и целенасочени икономически мерки срещу Турция" за военната операция.

Парламентът също призова Съвета да разгледа "с оглед предотвратяване на по-нататъшна ескалация на ситуацията в североизточна Сирия, спиране на търговските преференции съгласно споразумението за селскостопански продукти и, ако е абсолютно необходимо, суспендиране на Митническия съюз между ЕС и Турция".

Резолюцията подчертава също така необходимостта ръководителят на външнополитическата служба на Европейския съюз да "стартира инициатива, насочена към въвеждане на цялостно ембарго на ЕС за доставки на оръжие в Турция, включително оборудване и технологии с двойно предназначение".

Еспър хока Турция за Сирия, да не клони към Русия и да е "отговорен съюзник"

Еспър хока Турция за Сирия, да не клони към Русия и да е "отговорен съюзник"

А НАТО да защитава региона на Персийския залив от Иран и да е готов за Русия и Китай

Евродепутатите осъждат категорично едностранната турска военна интервенция в Североизточна Сирия и призовават Турция да изтегли всичките си военни сили от териториите на Сирия.

Евродепутатите предупреждават, че турската намеса в Североизточна Сирия представлява сериозно нарушение на международното право, като подкопава стабилността и сигурността в региона като цяло.

Зона за сигурност под ръководството на ООН в Северна Сирия:

Откакто Турция започна военната си инвазия, довела до голям брой цивилни и военни жертви, най-малко 300 000 души са били принудени да напуснат домовете си, подчертават евродепутатите, цитирайки източници на ООН. Евродепутатите се застъпват за установяването на зона за сигурност, под ръководството на ООН, в Северна Сирия.

Те категорично отхвърлят турските планове за установяването на "така наречената зона на безопасност" по североизточната граница на Сирия и изразяват загриженост, че споразумението между САЩ и Турция за временно прекратяване на огъня може да узакони турската окупация на "безопасната зона".

Риск от възраждане на ИДИЛ:

Парламентът изрази своята солидарност с кюрдския народ, изтъквайки ключовата роля на кюрдските въоръжени сили и особено тази на жените, в борбата срещу Даеш/ИДИЛ. Евродепутатите са изключително обезпокоени от сведенията за стотиците избягали затворници от ИДИЛ от лагерите в Северна Сирия в разгара на турската офанзива, което увеличава риска от възраждане на терористичната групировка.

Изнудване от страна на турския президент:

Евродепутатите намират за неприемливо превръщането на бежанците в оръжие от турския президент Реджеп Тайип Ердоган и "използването им за изнудване на ЕС".

Те призовават Съвета на ЕС да въведе пакет от целеви санкции и визови забрани за турски длъжностни лица, отговорни за нарушения на правата на човека, както и да обмисли приемането на целенасочени икономически мерки срещу Турция. Евродепутатите също предлагат да се разгледа суспендирането на търговските преференции по споразумението за селскостопански продукти и, като крайна мярка, суспендирането на митническия съюз между ЕС и Турция.

Тръмп отменя санкциите срещу Турция, обяви трайно примирие в Сирия

Тръмп отменя санкциите срещу Турция, обяви трайно примирие в Сирия

САЩ и само САЩ били отговорни за спирането на огъня