След като прекара четири бурни дни, погълнати от хаотичните последици от изтеглянето на американските войски от Сирия, американският министър на отбраната Марк Еспър нахока днес Турция заради военната операция срещу сирийските кюрди, съобщава АП.

Говорейки пред германския фонд "Маршал", Еспър заяви, че "неоправданото" нахлуване на Турция в Сирия застрашава победите, постигнати там през последните години на коалицията, ръководена от САЩ и съюзните сирийски кюрдски сили срещу ДАЕШ.

Според него Турция "се насочва в грешна посока" и се сближава с Русия. "Турция ни постави в много ужасно положение", каза той и добави, че Анкара трябва да стане отново "отговорен съюзник", какъвто е бил в миналото.

Неговите коментари следват изявлението на Доналд Тръмп в сряда, че САЩ вдигат санкциите срещу Турция, след като съюзникът от НАТО се съгласи да спре окончателно офанзивата срещу кюрдските сили в Сирия.

Еспър коментира само ден след като бе в Ирак, за да обсъди изтеглянето и заплахата от "Ислямска държава" с иракските лидери и техните военни командири.

Тръмп убеждава: Никой не може да победи САЩ

Тръмп убеждава: Никой не може да победи САЩ

Похвали военната сила на страната

Тръмп защитава решението си да изтегли около 1000 американски войници от Сирия, като до голяма степен изоставя сирийските кюрдски сили, които се бият срещу ДАЕШ заедно със САЩ през последните няколко години.

Тръмп обяви победа, като заяви, че този ход спасява човешки животи, но също така преотстъпва контрола върху голяма част от границата с Турция на Русия и сирийското правителство.

Тръмп се съгласи, че 200 до 300 американски войски ще останат в гарнизона Ал Танф в Южна Сирия. И Еспър каза, че САЩ все още обсъждат план, който би оставил друга малка сила в източна Сирия, в близост до нефтени съоръжения, които са под контрола на СДС. Тези войски биха помогнали за осигуряването на нефта от ДАЕШ.

Очаква се Еспър да се срещне с министъра на отбраната на Турция Хулуси Акар на срещата на ръководителите на отбраната на НАТО в четвъртък. В предишни дискусии Еспър и други американски лидери не успяха да убедят Турция да не нахлува в Сирия, за да отблъсне сирийските кюрдски бойци, които Анкара счита за терористи.

В речта си Еспър призова съюзниците да се включат в усилията да помогнат на Саудитска Арабия да се защити, както и по-широкия регион на Персийския залив срещу ирански заплахи.

Тръмп се похвали с разговор с Ердоган и защитен петрол

Тръмп се похвали с разговор с Ердоган и защитен петрол

А в Европа били готови да си вземат обратно бойци от ДАЕШ

Той повтаря вече познатите предупреждения за нарастващите заплахи от Китай и Русия.

По думите му, Китай се опитва да прекрои света в своя полза и използва за това сила, за да въздейства върху икономиките и политическите решения на други държави.

"Другите народи, трябва да влизат в отношения с Китай с отворени очи и да са наясно с милитаризацията на Южнокитайско море и непрекъснатите кражби на интелектуална собственост", обяснява военният министър на САЩ.

"При определянето на стратегическите приоритети Китай е на първо място за САЩ в списъка с потенциални заплахи, Русия на второ", допълва той.

"Пекин и Москва искат да преустроят света, за да отговаря на техните нужди. Те подкопават суверенитета на слабите нации чрез политическа манипулация и икономически натиск".

Помпео призова НАТО да се адаптира, за да се опълчи на Китай, Русия и Иран

Помпео призова НАТО да се адаптира, за да се опълчи на Китай, Русия и Иран

Помпео направи призова при откриването на среща на външните министри

"Световната система, която съществува след Втората световна война, основана на демокрацията, свободата, суверенитета на нациите и свободната търговия, винаги е служила на нашето благоденствие", коментира американският министър.

"Тази система все още действа, но никой не може да гарантира това в бъдеще, ако САЩ и НАТО не положат усилия да я защитят."

В тази връзка Еспър подчертава, че САЩ винаги ще бъдат ангажирани с НАТО, но за да могат адекватно да възпират противниците на НАТО и да защитят печеливша световна система, всички държави от алианса трябва да увеличат военните си разходи до 2% от БВП до 2024 г., за да придобият ново военно оборудване.

"Към днешна дата само 8 страни от НАТО са увеличили военните си разходи до това ниво", добави той.

"Ангажиментът на САЩ към НАТО е железен, но всеки член трябва да допринесе справедливия си дял за спазване на международния ред, основан на правила", обобщи Еспър в Туитър.

САЩ е готов с всички военни способности да защитава мира

САЩ е готов с всички военни способности да защитава мира

Пентагонът иска да създаде голяма и по-смъртоносна сила срещу Русия и Китай