Президентът на САЩ Доналд Тръмп говори в Белия дом за това, което обяви за "голям успех" по границата между Турция и Сирия, като обяви, че САЩ ще отменят санкциите срещу Анкара след трайно спиране на огъня, постигнато в разкъсаната от война страна, съобщават световните информационни агенции.

Тръмп настоя, че САЩ и само САЩ са отговорни за спирането на огъня, но добави, че е време "нека някой друг да се бие в този далечен оцветен с кръв пясък".

Той добави, че се надява спирането на огъня да бъде "постоянно", но че в "тази част на света", което означава Близкия изток, било трудно да се предвиди бъдещето.

Тръмп обаче отбеляза, че Белият дом ще възобнови санкциите, ако турските сили нарушат задълженията си.

Той добави, че турският му колега Реджеп Тайип Ердоган "върши правилното нещо за страната си".

Американският държавен глава подчерта, че и Турция, и Сирия трябва да гарантират, че терористите от ДАЕШ няма да си възвърнат нито една територия.

От ДАЕШ до петрола в Сирия: Пет големи лъжи на Тръмп за политиката му в Сирия

От ДАЕШ до петрола в Сирия: Пет големи лъжи на Тръмп за политиката му в Сирия

Тръмп направи няколко некоректни или подвеждащи изявления

"Безброй човешки животи сега са спасени", посочи Тръмп, допълвайки: "Постигнахме този резултат, без да пролеем и капка американска кръв."

Президентът на САЩ добави, че "малък брой" американски войници щели да останат в Сирия - в районите, "където те имат петрол".

Тръмп каза, че кюрдските военни лидери са го уверили, че затворниците от терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава"), които са избягали от затворите - малък брой по думите му, че до голяма степен са били заловени отново, и добави, че неговата политика в Сирия спасила живота на "много, много кюрди".

Тръмп: Голям успех в Сирия, кюрдите са в безопасност, благодаря ви

Тръмп: Голям успех в Сирия, кюрдите са в безопасност, благодаря ви

Голям успех на границата Турция/Сирия

След като Турция нахлу в Северна Сирия, няколкостотин бойци на ДАЕШ избягаха от затворите, американските войски се изтеглиха от района, а Америка загуби влияние в региона.

Турция и Русия постигнаха споразумение вчера, което ще промени картата на Североизточна Сирия, инсталирайки техните сили по протежение на границата и попълвайки празнината, оставена от рязкото изтегляне на американските войски.

Помпео: Тръмп е напълно готов за военни действия срещу Турция

Помпео: Тръмп е напълно готов за военни действия срещу Турция

Парадоксална ситуация за НАТО, а в "Инджирлик" има 50 американски ядрени бомби