Евродепутатите осъдиха настъплението на Турция за създаване на "зона за сигурност" в Североизточна Сирия и подготвиха пътя за нови финансови санкции на Европейския съюз срещу Анкара, съобщи "Ройтерс".

Правителствата на страните членки на ЕС протестираха срещу Анкара заради нахлуването ѝ в Сирия, но са разделени по какъв начин да отговорят на това. Евродепутатите нямат преки правомощия по отношение на решенията на Общността във външната политика, но имат власт да ограничат важното европейско финансиране за Турция.

Анкара се стреми да създаде "зона за сигурност" по протежение на 440 км от границата си със Североизточна Сирия. Вчера Турция и Русия се договориха за стъпки за премахване на кюрдските "Отряди за народна защита" на 30 км от турската граница навътре в Сирия и съвместни турско-руски патрули на 10 км от района, споразумение, който високопоставен европейски дипломат нарече "голям удар за НАТО", идващ след изтеглянето на САЩ, което разстрои военния съюз в региона.

Турция прекратява операцията си в Сирия

Турция прекратява операцията си в Сирия

Изтеглянето на кюрдските отряди е приключило

"Изискваме Турция незабавно да се оттегли от Сирия", настоя германският десноцентристки евродепутат Михаел Галер, изказвайки се от името на Европейската народна партия пред Европейския парламент.

Проекторезолюция, която евродепутатите ще приемат утре и която има подкрепата на всички политически групи в парламента, призовава за "подходящи и целенасочени икономически мерки срещу Турция".

Текстът, който все още е обект на незначителни промени, призовава за замразяване на преференциалното третиране на износа на селскостопански стоки от Турция за ЕС.

Като крайна санкция ЕП настоява също за прекратяване на митническия съюз на ЕС с Анкара, мярка, която би засегнала годишната търговия в размер на 200 млрд. евро между 28-те страни членки на ЕС и Турция.

Турция не иска да завладява чужда територия, увери Ердоган и насоли Запада

Турция не иска да завладява чужда територия, увери Ердоган и насоли Запада

По време на реч на събитието TRT World Forum в Истанбул той обвини западните сили, които се противопоставят на турската офанзива срещу кюрдите, че "подкрепят тероризма"

Въпреки че евродепутатите нямат преки правомощия по отношение на санкциите, свързани с търговията, те имат власт например да ограничат близо 250 милиона евро годишно финансиране, предоставено на Анкара като част от проточилия се процес по кандидатстване за членство в ЕС, опция, подкрепена от ЕНП.

Европарламентът също така може да блокира всяко ново финансиране от ЕС за подпомагане на Турция да се справи с 3-те милиона сирийски бежанци на своя територия, много от които Анкара би искала да пресели в "зоната за сигурност".

Текстът, видян от "Ройтерс", "категорично отхвърля" амбициите на Турция за зона за сигурност и също така призовава за санкции срещу турски официални представители, отговорни за предполагаеми нарушения на правата на човека при настъплението в контролирания от кюрдите регион в Северна Сирия.

Той също така призовава за резолюция на Съвета за сигурност на ООН за създаване на зона за сигурност в Северна Сирия съгласно мандата на ООН.

Действията на Европейския парламент идват, докато преговорите за подновяване на съществуващата финансова помощ вече се провеждат в Брюксел, като дипломатите обсъждат ново финансиране до 1 млрд. евро за следващите години за Турция.

Иран отказва да приеме създаваните от Турция военни постове в Сирия

Иран отказва да приеме създаваните от Турция военни постове в Сирия

Териториалната цялост на Сирия трябвало да бъде зачитана