Турция предупреди Гърция, че "някоя ракета може да удари гръцката столица, освен ако не останете спокойни", като допълнително ескалира своята и без това остра реторика срещу Гърция, пише европейската редакция на американския вестник "Политико".

"Сега започнахме да произвеждаме наши собствени ракети", каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган по време на реч в неделя в град Самсун, Северна Турция. "Разбира се, това производство плаши гърците. Когато кажете "Тайфун", гъркът се плаши и казва: "Ще удари Атина". Е, разбира се, че ще удари".

"Тайфун", е балистична ракета с малък обсег, разработена от Турция. Ракетата, която беше тестово изстреляна през октомври над Черно море, удари цел на разстояние от около 560 километра, което е повече от два пъти повече от обсега на сегашните ракети в арсенала на Турция.

"Ако не останете спокойни, ако се опитате да купувате нещо (за да се въоръжите) оттук и оттам, от Америка до островите, страна като Турция няма да бъде страничен наблюдател. Трябва да направи нещо", добави Ердоган.

Турция засили своята реторика срещу Гърция през последните месеци на фона на ситуация, която Анкара вижда като нарастващо военно натрупване на гръцките острови в Егейско море, близо до бреговата линия на Турция. В многократна, слабо завоалирана заплаха Ердоган каза: "Можем да дойдем внезапно една вечер, когато му дойде времето".

Гърция заклейми многократните турски заплахи за война

Гърция заклейми многократните турски заплахи за война

В центъра е турското настояване за демилитаризация на егейските острови

Миналата седмица турският външен министър Мевлют Чавушоглу предупреди Гърция да спре милитаризирането на островите в Егейско море, в противен случай Анкара "ще предприеме необходимите стъпки на терен".

Въпреки че са съюзници в НАТО, съседните държави са в конфликт от десетилетия по редица двустранни спорове, включително морски граници, припокриващи се претенции към техните континентални шелфове и дългогодишния спор за Кипър.

По-рано тази година Гърция призова своите западни съюзници да сложат край на подстрекателската реторика на Турция за да не възникне още една ситуация, подобна на украинската.

Ахвал: Защо Ердоган може да започне война с Гърция

Ахвал: Защо Ердоган може да започне война с Гърция

Има признаци, че Атина се готви за най-лошото