Турският външен министър Мевлют Чавушоглу повтори в сряда позицията на страната си, че разширяването на териториалните води на Гърция над 6 морски мили в източно Егейско море би представлявало "повод за война" (casus belli), пише "Катимерини".

В реч Чавушоглу спомена възможността за разрешаване на различията между Турция и Гърция с правни аргументи и двустранен диалог, но предложи широк дневен ред, който беше отхвърлен от Атина, като демилитаризацията на островите в Егейско море, които Гърция спечели от Турция през войната 1912 г.-1913 г., както и Додеканезите, окупирани от Италия във войната й с Турция от 1911-12 г. и които в крайна сметка стават гръцка територия през 1947 г.

Гърция поддържа зона от териториални води от 6 морски мили в източното Егейско море, като същевременно я разшири до 12 мили в Йонийско море. Разширението е съвместимо с международното морско право, но прилагането му към Егейско море би означавало, че корабите, които излизат от протока на Босфора, неизбежно ще трябва да преминат през гръцки води, като по този начин ще трябва да поискат разрешение за това. При сегашния 6-милен режим съществуват коридори на международни води. В няколко случая на гръцки острови в близост до турското крайбрежие законът диктува средно разстояние между бреговете на двете страни.

"Нека изясня нещо... ние дори няма да позволим едностранно разширяване на териториалните води от Гърция с една миля", каза Чавушоглу. "Ние не приемаме свършен факт, който ще превърне Егейско море в гръцко езеро, ще ни притисне към нашите брегове и ще навреди на нашите законни и жизненоважни интереси. Решението, взето от турския парламент на 8 юни 1995 г. (което обявява подобно разширяване за причина за война) е все още в сила. Това не е заплаха от война, това е декларация за нашата решимост да защитим нашите права и интереси в Егейско море на всяка цена", добави Чавушоглу.

Чавушоглу също повтори позициите на Турция, че суверенитетът на някои по-малки острови в Егейско море е неопределен и отказът да се приеме, че островите имат свой собствен континентален шелф.

Турският външен министър също изрази раздразнението си от САЩ, че облагодетелстват Гърция в някои от споровете си с Турция.

Ердоган призовава Шолц да запази неутралитет в споровете Турция-Гърция

Ердоган призовава Шолц да запази неутралитет в споровете Турция-Гърция

Като отдава особено значение на тесния диалог с Шолц за укрепване на двустранните отношения