Турският президент Реджеп Ердоган каза във вторник на германския канцлер Олаф Шолц, че Анкара очаква Германия да запази неутрална позиция по отношенията между Турция и Гърция, съобщава "Ахвал".

В телефонен разговор с Шолц Ердоган коментира, че отдава "особено значение" на тесния диалог с Шолц за укрепване на двустранните отношения във всяка област и двамата също така са обсъдили двустранните и регионалните отношения.

Телефонният разговор между двамата е няколко дни, след като Шолц каза, че не е "приемливо за съюзник в НАТО да поставя под съмнение суверенитета на друг" по време на среща с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис в Атина, като не назова Турция.

Турция и Гърция остават в противоречие от десетилетия по редица въпроси, включително морските граници. Анкара осъди милитаризацията от Гърция на някои от нейните острови в близост до турските брегове, за които Анкара твърди, че нарушават международно споразумение. Атина твърди, че само защитава територията си от турски заплахи.

През септември турският президент призова Гърция да спре да "милитаризира" гръцките острови в съседство с Турция и предупреди, че турските военни сили могат да дойдат "през нощта", заплаха, която той повтаря оттогава.

Шолц по време на срещата си с Мицотакис миналата седмица също каза, че различията между Гърция и Турция "могат да бъдат решени чрез диалог и въз основа на международното право" и че "добросъседските отношения са важни не само за двете страни, но и за Европа и трансатлантическия съюз като цяло"

Турските претенции към суверенитета на Гърция са недопустими, отсече Шолц

Турските претенции към суверенитета на Гърция са недопустими, отсече Шолц

Германският канцлер предлага посредничество в спора между двете страни

.