Германският канцлер Олаф Шолц подкрепя Гърция срещу турските заплахи в спора за гръцките острови в Източното Средиземноморие, съобщава ДПА.

Недопустимо е един партньор от НАТО да поставя под съмнение суверенитета на друг, подчерта той пред гръцкия вестник "Та Неа" преди срещата си с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис в Атина. Това се отнася и за повече или по-малко завоалирани военни заплахи, отбеляза Шолц.

Турция оспорва гръцкия суверенитет над множество острови в Източното Средиземноморие и призовава за изтегляне на гръцките войски от тях. Ситуацията между двете страни партньори от НАТО в Егейско море в момента е изключително напрегната. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган многократно заплаши Гърция през последните седмици с думите: "Може да дойдем внезапно някоя нощ".

Шолц призова двете страни да разрешат конфликта чрез диалог.

Ердоган пак плаши Гърция с последствия заради провокации

Ердоган пак плаши Гърция с последствия заради провокации

Припомни моменти от историята и обвини в окупация

Добрите съседски отношения между Гърция и Турция са от значение не само за двете страни, но и за цяла Европа, категоричен бе той и допълни, че германското правителство се ангажира да гарантира, че отворените въпроси между двете страни се решават чрез диалог и въз основа на международното право.

Канцлерът предложи и германско посредничество в спора.

"Нашата обща цел, нашата визия трябва да бъде пълният икономически потенциал на Източното Средиземноморие - използвайте региона. За благото на всички страни", настоя той и уточни, че ако Атина и Анкара смятат за уместно, Берлин може да се намеси в разговорите.

Териториалният спор между Гърция и Турция вероятно ще бъде една от основните теми на разговора между Шолц и Мицотакис.

Германският външен министър Аналена Бербок също заяви ясна позиция за Гърция по време на двойно посещение в Атина и Турция през юли.

Гръцките острови са гръцка територия и никой няма право да поставя това под съмнение, отсече тя. Думите ѝ бяха остро критикувани от турския ѝ колега Мевлют Чавушоглу.

Възможна ли е война между Гърция и Турция?

Възможна ли е война между Гърция и Турция?

Изразните средства на Турция за несигурност наподобяват тези на Русия в началото на войната с Украйна