Гърция ще плати висока цена, ако продължи да притеснява турски самолети над Егейско море. За това предупреди турският президент Реджеп Ердоган в събота, цитиран от АФП. 

"Хей, Гърция, погледни историята. Ако отидеш по-далеч, ще платиш висока цена", заяви Ердоган на митинг в Черноморския регион.

Ердоган събота обвини Гърция, че "окупира" острови.

Съюзник на Ердоган плаши Гърция с война

Съюзник на Ердоган плаши Гърция с война

Ердоган пред поддръжници: Готови ли сме за атака през 2023 г.?

"Имаме само една дума да кажем на Гърция: Не забравяйте Измир", каза Ердоган, като припомни края на гръцката окупация, след като турските сили навлязоха в града през 1922 г.  Когато дойде времето, ще направим необходимото. Както казваме, може да дойдем внезапно една вечер", добави той, използвайки често повтаряните си думи, когато говореше за започване на операция в съседна Сирия.

Припомняме, че в края на август Турция обяви, че Гърция използва С-300 срещу нейни самолети.

Анкара обяви тогава, че ще предаде записи на представители на НАТО. 

Според правилата в НАТО използването на системи С-300 и последващите мерки се определят за враждебно поведение.

От Американския държавен департамент уточняват, че са запознати със случващото се на Балканите и ще насърчат двете страни - съюзници в НАТО - Гърция и Турция да работят заедно за поддържането на мира и сигурността в региона.

Турция е член на НАТО вече над 70 години и от началото на 2022 г. е обявила, че общо 256 пъти гръцки военни самолети са нарушили турското въздушно пространство, а 158 пъти турски самолети са били засичани и тормозени със системата за противовъздушна отбрана на Гърция.

Турция с доказателства, че Гърция използва С-300 срещу нейни самолети

Турция с доказателства, че Гърция използва С-300 срещу нейни самолети

Властите в Анкара са убедени, че турската радарна система е регистрирала задействането на гръцката система С-300

На 30-и август, по повод 100-годишнината от "Деня на победата", когато в Турция отбелязват победата на турската армия над гръцките сили в битката през 1922 г. близо до Афион Кютахя в Мала Азия, президентът Ердоган посвети значителна част от речта си и на Гърция, като постави въпроса: "Готови ли сме за атака през 2023 г.?"

През юни турският външен министър Мевлют Чавушоглу каза, че Анкара ще оспори суверенитета на Гърция над островите, ако продължи да изпраща войски там.