Президентът на Турция Реджеп Ердоган с нова тирада на крайна провокация, използвайки повода за 100-годишнината от конфликта в Мала Азия, за да изпрати специално послание към ултранационалистически тълпи, пише "Грийк сити таймс".

Той предприе директна атака срещу гърците, като продължи с историческа ретроспекция, като същевременно не пропусна възможността да върне своята неоосманска визия на масата.

Във време, когато турската лира е на историческо дъно, Ердоган изглежда залага на експанзионистични сценарии, планирайки нова военна операция в Сирия срещу кюрдите, за която - както той заяви - Турция няма да получи ничие разрешение да извърши.

Той посвети значителна част от речта си и на Гърция.  Повишавайки гласа си, той пита наблюдаващата тълпа: "Готови ли сме за атака през 2023 г.?".

"Гърците бяха пионки на други вражески сили по това време, но с вяра и решителност турците успяха да ги хвърлят в морето", каза турският президент.

Той също търси възраждането на враждебните чувства от миналото: "Врагът може да е имал повече картечници, оръдия, камиони, коли и самолети от нас, но изпълнените с вяра сърца на нашите войници покриваха всички тези недостатъци. Всъщност, докато гръцката армия се оттегляше, 65% от нейните 200 000 войници бяха унищожени на линията Афион Кютахя".

"Молитвите, издигнати към небето, донесоха радостната вест за освобождението на град Афион, който бе разрушен и опожарен от гърците. Същата прекрасна сцена се наблюдава в Кютахя на 30 август, когато турските войски влизат в града. Тоест тук гръцката армия е разгромена за четири дни, когато нейните командири са заловени и разбити от турските сили. От една страна нашата армия напредваше към Смирна, а от друга страна продължаваше да преследва войските на гръцката армия, които напускаха на север от Ескишехир. Виждаме опожаряването и унищожаването на всички наши градове от врага, докато той се оттегляше, като доказателство за техния подъл характер, както е днес", подчертава Ердоган.

Партньорът на Ердоган в правителството Девлет Бахчели също е изключително провокативен по повод посланието си за "Деня на победата", който турците празнуват на 30 август, с който отбелязват победата на турската армия над гръцките сили в битката през 1922 г. близо до Афион Кютахя в Мала Азия.

Бахчели поддържа провокативна реторика относно използването на С-300 от Гърция и призова гръцкото правителство да "се вразуми" или "цената, която гърците ще платят, ще бъде много по-висока от 30 август 1922 г."

Наред с други неща, Бахчели заяви: "Че Гърция изчерпва търпението на нашата нация в Средиземно и Егейско море и засилва тормоза си във въздуха и на земята. По същество това е асиметрично отражение на болката и кошмара, в който живеят от сто години".

Освен това, според Бахчели, това е "враждебно отношение и напреднала провокация да се ангажират турски самолети, изпълняващи мисии в Източното Средиземноморие чрез системата за противовъздушна отбрана С-300, разположена в Крит".

"Фактът, че САЩ, които реагираха на турската система за противовъздушна отбрана С-400 и започнаха да налагат санкции, мълчат за гръцката система за противовъздушна отбрана С-300, е двоен стандарт в абсолютния смисъл. Напразното хленчене на правителството на тази държава, за картата на синьото ни отечество, говори за малодушие, като в същото време е ясно доказателство, че толкова са се побъркали, че се въртят в противоречие. Гръцкото правителство е загубило своята далновидност и не може да види къде е паднало", продължи той.

"В този контекст враждебността към турците и исляма заслепи правителството на Атина и пренебрегна съвестта на човечеството и международното право, като подкрепи терористичните организации. Пожелавам сегашното правителство, заради което страда гръцкия народ, да се вразуми и незабавно да спре да преследва лудостта", каза правителственият партньор на Ердоган, който продължи със заплахите: "В противен случай цената, която ще платят, ще бъде много по-висока от 30 август 1922 г. и може да се прояви като неизбежен факт от живота и историята."

Той завършва провокативното си послание с препратка към "Синята родина": "Синята родина е открадната и населена география на турската нация. Никой на този свят няма да подкрепи нарушителя. Разбира се, истината ще намери своето място в края на деня. Въпрос на време е".

Когато Путин и Зеленски се карат, печели Ердоган

Когато Путин и Зеленски се карат, печели Ердоган

Войната позволи на Анкара да потвърди и засили имиджа си на "мост" между Изтока и Запада