Турското министерство на отбраната ще предаде записи на представители на НАТО, от които се вижда как Гърция използва система за противовъздушна отбрана С-300 срещу негови самолети, съобщи CNN Turk.

Властите в Анкара са убедени, че турската радарна система е регистрирала задействането на гръцката система С-300 в момента, в който самолет на турските ВВС е влязъл в обхвата ѝ.

Турция заплаши с "действия в самозащита" срещу Гърция

Турция заплаши с "действия в самозащита" срещу Гърция

Острото противопоставяне между двете страни продължава

Турските военни твърдят, че това е станало, когато изтребители F-16 са прелитали над остров Родос. Тогава именно гръцките власти са активирали системата С-300 за проследяване на целта и за насочване на ракети земя-въздух, като са деблокирали и механизма им за изстрелване.

Записите ще бъдат препратени до Генералния секретариат на НАТО и до министерствата на отбраната на страните членки на Алианса. Според правилата в НАТО използването на системи С-300 и последващите мерки се определят за враждебно поведение.

Анкара: Гърция прихвана наши изтребители над Средиземно море

Анкара: Гърция прихвана наши изтребители над Средиземно море

Атина обвини турската страна

Припомняме, че вчера - на 30-и август, по повод 100-годишнината от "Деня на победата", когато в Турция отбелязват победата на турската армия над гръцките сили в битката през 1922 г. близо до Афион Кютахя в Мала Азия, президентът Ердоган посвети значителна част от речта си и на Гърция, катопостави въпроса: "Готови ли сме за атака през 2023 г.?"

Междувременно от Държавния департамент на САЩ отказаха да отговорят директно на турските сигнали срещу Гърция и призоваха двете съседни държави да разрешат споровете си по дипломатичен път.

До този момент гръцките военни отричат да са извършвали, каквито и да било действия, които могат да бъдат сметнати за "враждебни" според правилата на НАТО.

От Американския държавен департамент уточняват, че са запознати със случващото се на Балканите и ще насърчат двете страни - съюзници в НАТО - Гърция и Турция да работят заедно за поддържането на мира и сигурността в региона.

Турция е член на НАТО вече над 70 години и от началото на 2022 г. е обявила, че общо 256 пъти гръцки военни самолети са нарушили турското въздушно пространство, а 158 пъти турски самолети са били засичани и тормозени със системата за противовъздушна отбрана на Гърция.