Турция осъди изказванията на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, който обвини Анкара, че подкопава мира и стабилността в региона на Източното Средиземноморие и играе "дестабилизираща роля", съобщава "Ройтерс".

По време на обръщението си пред Общото събрание на ООН Мицотакис се обърна и директно към турския народ с думите: "Гърция не представлява заплаха за вашата страна. Ние не сме ваши врагове, ние сме съседи".

"Управляващите в Турция явно имат странна мания по отношение на моята страна. Те заплашват, че Турция ще дойде някоя нощ, ако реши. Това е езикът на агресор", изтъкна още той.

Дългогодишното напрежение между двете страни се изостри наскоро. Този месец Гърция се оплака на НАТО и ООН заради "подстрекателската" реторика та Турция.

Възможна ли е война между Гърция и Турция?

Възможна ли е война между Гърция и Турция?

Изразните средства на Турция за несигурност наподобяват тези на Русия в началото на войната с Украйна

"За съжаление тази реч (на Мицотакис) е поредният пример за изопачаване на фактите и враждебно изказване срещу Турция. Ролята на Турция в нейния регион и извън него е добре оценена от международната общност", отбеляза турската делегация в Общото събрание на ООН.

Двете държави - съюзници в НАТО, но исторически врагове - са в конфликт от десетилетия по редица въпроси, включително за това къде започват и свършват техните континентални шелфове, относно енергийните ресурси, полетите над Егейско море, статута на демилитаризираните острови и разделения Кипър.

Турската делегация в ООН заяви, че Анкара не оспорва териториалната цялост или единството на Гърция и определи това като "фалшива пропаганда".

"Турция обаче предизвиква Гърция да влезе в честен и съдържателен диалог в съответствие с международното право, за да се справи не с един, а с всички правно взаимосвързани спорове в Егейско море", посочва се в нейното изявление.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини Гърция тази седмица в "престъпления срещу човечеството", имайки предвид отношението й към бежанците.

Ердоган пак плаши Гърция с последствия заради провокации

Ердоган пак плаши Гърция с последствия заради провокации

Припомни моменти от историята и обвини в окупация