Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди Гърция, Кипър и международни компании, които търсят газ в Средиземноморието, че действат по "неприемлив начин" и посягат на правата на Турция, съобщава "Асошиейтед прес".

Ердоган отправи предупреждението в обръщение към депутати от своята управляваща Партия на справедливостта и развитието (ПСР), докато турски бойни кораби продължават да пречат на сонда да достигне до място край бреговете на Кипър, където италианската енергийна компания "Ени" планира да прави проучвания за газ.

Турция е пряка заплаха за Гърция, предупреди гръцки вестник

Турция е пряка заплаха за Гърция, предупреди гръцки вестник

Това пише в редакторски материал гръцкият вестник "Катимерини".

Турция се противопоставя на проучванията и добива на петрол, заявявайки, че това пренебрегва правата на отцепническите кипърски турци. Мнозина в Турция също така обвиняват Гърция, че има териториални претенции към необитаеми островчета край егейското крайбрежие на Турция.

"Опортюнистичните опити относно проучванията за газ край бреговете на Кипър и относно егейските острови не изчезват от нашето внимание", изтъкнал Ердоган, добавяйки: "Предупреждаваме онези, които действат по неприемлив начин в Кипър и Егейско море, правейки си погрешни сметки."

Гърци и турци в Кипър в общ фронт срещу нежеланото влияние на Турция

Гърци и турци в Кипър в общ фронт срещу нежеланото влияние на Турция

След екстремистки атаки на турски ултранационалисти

През уикенда кипърските гърци обвиниха турската армия, че пречи на кораб, който прави проучвания за природен газ край бреговете на Кипър.

Европейският съюз вчера призова Турция да избягва заплахите и "да се въздържа от действия, които биха могли да увредят добросъседските отношения".