Турският президент Тайип Ердоган приветства в сряда паузата във войната в Газа и размяната на заложници и затворници между Израел и въоръжената групировка "Хамас" като временно "спиране на кръвопролитията" в анклава, предава "Ройтерс".

Турция, която подкрепя двудържавно решение на продължаващия десетилетия конфликт, остро критикува Израел за сухопътното и въздушно нападение над Газа, предприето като отмъщение срещу атаката на Хамас миналия месец, при която около 1200 души бяха убити, а 240 други взети за заложници .

Повече от 15 000 души, предимно жени и деца, са били убити досега в израелската кампания , казват здравните служители в анклава.

"Разглеждаме размяната на заложници, хуманитарната пауза като положително развитие по отношение на спирането на кръвопролитията", каза Ердоган.

Говорейки пред депутати в парламента, Ердоган критикува ответната атака на израелския премиер Нетаняху, добавяйки, че израелският премиер ще бъде запомнен като "касапина на Газа".

"Изявленията, идващи от правителството на Нетаняху, намаляват надеждите ни, че хуманитарната пауза може да се превърне в трайно прекратяване на огъня", добави Ердоган, без да уточнява, като същевременно повтори мнението си, че в Газа се извършва геноцид.

ЕК попари Турция за ЕС и я порица за позицията й за Хамас

ЕК попари Турция за ЕС и я порица за позицията й за Хамас

Последният доклад на ЕК изразява загриженост относно отстъпление от демокрацията

Той каза, че ще обсъди ситуацията в Газа по време на посещение в Дубай по-късно тази седмица, като добави, че Анкара ще засили дипломатическите усилия за пълно прекратяване на огъня и размяна на заложници през следващите дни.

За разлика от повечето си западни съюзници и някои държави от Персийския залив, членката на НАТО Турция не гледа на Хамас като на терористична група. Тя приема някои членове на въоръжената групировка, но също така не е предприел стъпки за ограничаване на търговските или енергийните връзки с Израел. Нито една голяма турска компания също не се е опитала да отклони бизнеса.

Ердоган каза, че Турция "до голяма степен е завършила" евакуацията на своите граждани от Газа. Министърът на здравеопазването Фахретин Коджа каза, че Анкара очаква да приеме 50 пациенти от Газа в сряда като част от схема за медицинска евакуация, която доведе повече от 150 души, предимно пациенти с рак и техните придружители, за лечение.

Коджа каза, че 50-те евакуирани, повечето от които деца и младежи, ще пристигнат в Анкара в сряда следобед от Египет. Той добави, че най-малкият евакуиран е 7-месечно бебе.

Хамас и Израел обмислят нови параметри на примирието в Газа

Хамас и Израел обмислят нови параметри на примирието в Газа

Обсъжда се освобождаването на мъже и военни, не само жени и деца