Антитерористичната операция на Турция в северния сирийски град Африн ще бъде проведена в сътрудничество със сирийската опозиция. Това обяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от турските медии.

Говорейки след среща с парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието Ердоган посочи, че не обмислял да се обади на американския президент Доналд Тръмп във връзка с предвижданата операция, добавяйки, че разговорите с руския му колега Владимир Путин продължавали и той предпочитал да разговаря с него по темата вместо с Тръмп.

Ердоган се зарече да "удави терористичната армия", създавана от САЩ в Сирия

Ердоган се зарече да "удави терористичната армия", създавана от САЩ в Сирия

Турските въоръжени сили щели да се "погрижат за проблемите"

Турският държавен глава също така изразил съмнение, че планът на САЩ да създаде армия от 30 хил. бойци, водещ елемент на която ще бъдат сирийските кюрди в Северна Сирия, ще засили сигурността по границите, изтъквайки, че дори режимът на Асад не "клонял към" инициативата.

Ердоган също така настоял НАТО да се противопостави на плановете на САЩ, като по думите му военният алианс бил "задължен" да застане срещу онези сили, които "нарушават границите на нейни членове". 

Армията на Сирия решена да прекрати военното присъствие на САЩ
Обновена

Армията на Сирия решена да прекрати военното присъствие на САЩ

Водената от САЩ коалиция работи със сирийски милиции за сформиране на гранични сили

По време на заседанието на Партията на справедливостта и развитието Ердоган отново повторил готовността на Турция да проведе антитерористични операции в крайграничните сирийски градове Африн и Манбидж, посочвайки, че Турция "скоро ще ликвидира всички терористични гнезда в Сирия", започвайки с контролираните от "Отрядите за народна отбрана" на сирийските кюрди територии. Според турските власти сирийските кюрди са свързани с Кюрдската работническа партия (ПКК), която води въоръжен бунт срещу турската държава от десетилетия.

В неделя ръководената от САЩ коалиция обяви, че работи със Сирийските демократични сили, които са доминирани от сирийските кюрди, за създаване на сили, които ще действат по границите с Турция и Ирак, както и в рамките на Сирия.

Обявлението предизвика тежки критики от Иран, Русия и Турция.