Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини САЩ в създаването на „басейн от кръв” в региона, непризнавайки основните сирийски кюрдски организации за терористични групировки, съобщава агенция „Франс прес”.

„Хей, Америка... След като никога не ги признахте тях (като терористични групировки), регионът се превърна в басейн от кръв”, изригна Ердоган, „зъбейки” се срещу политиката на САЩ, имайки предвид отношението на американците към "Сирийския кюрдски демократичен съюз" и неговото военно крило "Подразделение за защита на народа".   

Ердоган попитал също така САЩ дали са с Турция или с терористичните организации на сирийските кюрди.

"Какъв вид партньортво е това? Пред нас те запазват мълчание, но в наше отсъствие те казват "Ние не гледаме на нещата по този начин", изтъкнал турският президент с поглед към САЩ. 

"Ройтерс" отбелязва, че ситуацията в Сирия се е превърнала за Турция във въпрос на вътрешната сигурност.

Припомняме, че във вторник Турция привика американския посланик в Анкара, за да изрази недоволството си, след като говорителят на Държавния департамент обяви, че Вашингтон не гледа на Сирийския кюрдски демократичен съюз като терористична организация.

Напреженията между двата натовски съюзника нараснаха заради организациите на сирийските кюрди, които Вашингтон подкрепя в тяхната борба срещу ДАЕШ („Ислямска държава”) в Сирия.

Турция разглежда организациите на сирийските кюрди като разклонения на обявената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК), която е обявена като терористична организация от Турция, Европейския съюз и САЩ.