Турският президент Реджеп Ердоган съди френското списание Le Point за статия, която смята за обидна и свободолюбива. Според "Хабертюрк", адвокат е завел дело от името на държавния глава.

Като подсъдими се посочват главният редактор на изданието Етиен Жернел и авторът на публикацията в брой от 24 октомври, Роман Губер. Делото от 11 страници е заведено до генералния прокурор на Анкара, поради факта, че френските журналисти са нарушили член на Наказателния кодекс "За обида на президента".

Предметът на производството е статия за кюрдската политика на Турция. На корицата на списанието е снимка на Ердоган с надписи "Етническо прочистване, методът на Ердоган - унищожителя" и "Ще му позволите ли да убие кюрдите (и да заплашва Европа)?" Самият материал съдържал изрази, които турското ръководство счита за обидни за себе си и за страната като цяло.

Говорителят на Ердоган Ибрахим Калин обвинява в "Туитър" изданието в клевета. "Франция колонизира много африкански държави, като Алжир, Мароко. Тя уби хиляди хора, участваше в търговията с роби, наблюдаваше геноцида в Руанда. И това френско списание започна да ни клевети за етническото прочистване", обяснява Калин.

"Причината за атаките им срещу нашия президент е ясна: Те изпаднаха в паника, когато интригите им бяха пресечени от силния удар по пешките им в Сирия, ПКК", допълва той.

Според него, "те прибягват до всякакви начини, но не получават никакъв резултат. Кюрдите не са вашият пълномощник и няма да бъдат. Дните ви на колонизация приключиха".

Други западни медии също обвиняват Турция в извършването на етническо прочистване в сирийския граничен регион, пише "Ройтерс".

Ердоган предрича скорошен край на ЕС и пак плаши със стотици хиляди бежанци

Ердоган предрича скорошен край на ЕС и пак плаши със стотици хиляди бежанци

"Приемаме с горчива усмивка опитите на хора, които са виновни за смъртта на 50 милиона души във ВСВ, да ни дават урок за човечност"