Той може да се заканва колкото си иска. И да го прави възможно най-гръмогласно. Но турският президент не може да наводни Европа с бежанци. Защото "балканският маршрут" е затворен, пише в коментаторът на ФАЦ Николас Бусе, цитиран от Дойче веле.

Няма защо да се стряскаме от заплахите на Ердоган. "Балканският маршрут" е затворен.

Ердоган не може, както до преди една година, просто да отвори границите и да наводни Европа с мигранти. Мнозина от тях ще се замислят дали да плащат на каналджии, след като съществува опасността да останат заклещени на някой гръцки остров. Освен това споразумението между ЕС и Турция, успяло да намали значително бежанския поток, е в интерес и на самата Турция. Все пак Анкара получава от Брюксел немалко пари, възможно е дори да отпадне визовият режим за турските граждани. Ако това все още не се е случило, то е заради спорове около детайлите. И това е съвсем нормално. Защото европейците също трябва да бранят своите интереси.

Ердоган изнудва

Тоест, Европа не бива да се поддава на опита за изнудване от страна на Ердоган. Остава въпросът защо той реагира така алергично на една резолюция на Европарламента, която самият той нарича "без никаква стойност". Нищо чудно Ердоган да не е чак толкова сигурен в новите си приятели от Москва и Пекин!