Министър-председателят на Турция Таип Ердоган призова САЩ да не оказва натиск върху Анкара по въпроса за провеждането на трансгранична операция в Северен Ирак.

Америка не трябва да се опитва да ни възпрепятства. Като наш стратегически партньор, САЩ са длъжни в момента да действат заедно с нас", казва турският премиер, цитиран от РИА Новости. Ердоган се намира в Букурещ на официална визита.

Турският премиер допълва, че САЩ могат да изказват препоръки за това да не се провежда такава операция, но само „ние ще вземем решение какво е необходимо". Ние ще предпиремем стъпки, които са предвидени в борбата с тероризма в националното законодателство и в международното право, подчерта Ердоган в отговор на призива на Вашингтон да не нарушава определени граници при преследването на кюрдските бунтовници.

Президентът на Турция Абдула Гюл на свой ред заяви, че Анкара ще предприеме всички необходими мерки, за да пресече тероризма. „Ние уважаваме териториалната цялост и единство на Ирак, обаче нашето търпение се изчерпи", е казал Гюл в Анкара на заседание на Съвета на външните министри от Организацията за черноморско иковомическо сътрудничество. Той допълва, че Турция повече няма да допуска територията на Ирак да бъде използвана за база за нападения на Турция от терористите.

За обсъждане на ситуацията около възможна операция на турската армия в Северен Ирак на 2-3 ноември в Анкара ще пристигне главният секретар на САЩ Кондолиза Райс. Тя ще разговаря с ръководството на Турция.

В Анкара се очаква днес да пристигне иракска делегация - посещение, което се смята за „последна възможност" за дипломацията.
Също днес медиите съобщиха за ликвидирани 30 кюрдски бунтовници, след като вчера, също медии, оповестиха мащабна операция в Северен Ирак. Официално потвърдждение обаче от страна натурските власти няма.