Премиерът на Турция Реджеп Ердоган за пръв път се извини за избиването на близо 14 000 души при потушаването на кюрдски бунт през 30-те години на ХХ век, съобщи АП.

Ако има необходимост от извинение от името на държавата, ако такава е практиката, бих се извинил и се извинявам, заяви той. Ердоган направи това изказване в отговор на искане на опозиционния лидер Кемал Кълъчдароглу, който бе категоричен, че Турция трябва да се изправи пред миналото си.

В отговор турският премиер призна, че основна пречка пред Турция, за да стане една от най-могъщите държави, е трудността й да се изправи пред миналото, историята, табутата и страховете.

Това е първото официално извинение от турското правителство за убийствата на 13 806 души в югоизточния град Дерсим, сега известен като Тунджели, станали в периода между 1936 и 1939 г., припомня агенцията. Именно от там е й семейството на Кълъчдароглу.

Ердоган обаче допълни, че опозиционният лидер също трябва да се извини, понеже неговата Народнорепубликанска партия е била на власт по време на събитията.