Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разкритикува остро "бруталното" отношение на Холандия към турския министър по семейните въпроси в холандския град Ротердам, споменавайки ролята на страната в геноцида срещу босненските мюсюлмани в Сребреница през 1995 г., съобщават турски медии.

Говорейки на събитие, Ердоган посочил, че отношението на Холандия към делегацията на турския министър по семейните въпроси Фатма Бетюл Саян Кая не било изненадващо.

Турция с твърди мерки срещу Холандия

Турция с твърди мерки срещу Холандия

Продължава да се задълбочава конфликтът между двете държави

"Холандия не ни изненадва, ние вече знаехме ниския морал, ниво на цивилизация и нрави на холандците. Ние го знаем от тяхната роля в геноцида в Сребреница", изтъкна турският президент, имайки предвид холандските миротворчески сили, които допуснаха сръбски военни части да влязат в т. нар. "безопасен анклав", обкръжавайки хиляди босненски мюсюлмани преди да ги избият.

"Никой не трябва да се опитва да ни дава уроци по морал, особено не онези, чиито ръце са изцапани с кръв", подчерта Ердоган.

Дипломатически искри между Турция и Холандия

Дипломатически искри между Турция и Холандия

Двете страни втвърдиха тона

"Показвайки държавно подкрепян тероризъм в събота, Холандия силно увреди ЕС, неговите ценности, които вече не са Съюз на закони и свободи", изтъкнал още турският държавен глава, отбелязвайки, че холандските власти показали неуважение към всички международни норми.

Ролята на холандските миротворци в Сребреница доведе до оставката на правителството през 2002 г., след като разследване хвърли част от вината за зверствата върху правителството. През 2015 г. холандските власти признаха ролята на техните миротворци в геноцида срещу босненците, като приеха да бъдат изплатени обезщетения на семействата на жертвите.

Продължаващият скандал между Турция и Холандия ескалира в дипломатическа криза, след като холандските власти блокираха турския министър по семейните въпроси да влезе в турското консулство в Ротердам в събота, което стана след като холандското правителство не разреши на самолета на турския външен министър Мевлют Чавушоглу да кацне на холандска територия.