Дипломатически искри продължават да прехвърчат между Турция и Холандия.

Турското външно министерство каза, че не иска холандският посланик да се връща в страната "за известно време", предаде Ройтерс.

Европа да не учи Турция на демокрация, призова Чавушоглу

Европа да не учи Турция на демокрация, призова Чавушоглу

На митинг в Хамбург той агитира предстоящия референдум

ТАСС отбелязва, че рестриктивната мярка е в знак на протест срещу решението на Холандия да откаже да приеме самолета на турския външен министър Мевлют Чавушоглу.

Холандските власти задържаха Фатма Бетюл Саян Кая.

По този начин турският министър на семейството и социалната политика няма да може да говори пред събралите се в Ротердам поддръжници на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Това допълнително дипломатическите отношения между двете страни.

Турция ще даде силен отговор на неприемливото според нея отношение на холандските власти към турски министри, на които не беше разрешено да държат реч пред турски граждани в Холандия, заяви премиерът Бинали Йълдъръм.

Вилдерс зове да се изгони турският посланик от Холандия

Вилдерс зове да се изгони турският посланик от Холандия

Вървете си в Турция и не се връщайте повече

Холандският шарже д'афер е бил призован в турското външно министерство, където му е било посочено, че Анкара не желае холандският посланик да се връща от отпуската си.

Напрежението между Холандия и Турция се повишава

Напрежението между Холандия и Турция се повишава

Чавушоглу да кацне на територията на страната

Междувременно стана ясно, че турският министър на семейството и социалното развитие не е е била допусната да проведе кампания в подкрепа на референдума. Придружаващите я турски журналисти са били посъветвани да напуснат Холандия.

Холандия не пуска турския външен министър в страната

Холандия не пуска турския външен министър в страната

Турските власти публично заплашиха с налагане на санкции

Турските власти прекъснаха достъпа от и до холандското посолство в Анкара и консулството в Истанбул поради причини за осигуряване на спокойствие. Мярката е реципрочна на предприетите от холандските власти мерки за гарантиране на сигурността на дипломатическите мисии, съобразно Женевската конвенция.