Турският президент Реджеп Ердоган осъжда присъждането на Нобелова награда за литература за 2019 г. на писателя Петер Хандке, защото писателят отрича геноцида в Босна от 1992-1995 г., съобщава "Анадолу".

"Даването на Нобелова награда за литература на расист, който отрича геноцида в Босна и защитава военните престъпници, на 10 декември, Деня на правата на човека, няма да има друго значение освен награждаването на нарушения на правата на човека", обяснява Ердоган.

"Станете, ако подкрепяте сърбите", пише Хандке по време на войната в Косово. Хандке посещава Милошевич в затвора и се опитва да даде показания в негова полза. "Тук съм за Югославия, за Сърбия, за Слободан Милошевич", цитира "Анадолу" Хандке в изказване за Милошевич от 2006 г.

При спечелването на наградата Хандке ще получи също 952 000 долара, медал и грамота.

Турция заяви, че се присъединява към Албания и Косово, като бойкотира церемонията по връчването на Нобеловите награди в знак на протест срещу избора на австриеца, съобщава "Ройтерс".

Милошевич бе обвинен във военни престъпления във връзка с жестокости и етнически прочиствания, извършени от сръбските сили в Босна, Хърватия и Косово по време на войните през 90-те години на миналия век, предизвикани от разпадането на Югославия.

Албания и Косово бойкотират Нобеловите награди заради Петер Хандке

Албания и Косово бойкотират Нобеловите награди заради Петер Хандке

Представител на Турция призова Шведската академия да промени решението си