Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се обърна към гръцките мюсюлмани с "братя сънародници" в импровизирана реч, която той произнесе в мюсюлманско училище в североизточния гръцки град Комотини (Гюмюрджина), съобщават гръцките медии.

Ердоган е говорил пред стотици гръцки мюсюлмани, събрали се да го видят в малцинственото училище, засягайки историята на малцинството, историята на гръцкото православно малцинство в Турция и говорейки за гръцката мюсюлманска общност като "хора от същата нация" като неговата, хора, които "са се борили да оцелеят" там.

Ердоган заплашва мира на Балканите, тревожат се и НФСБ

Ердоган заплашва мира на Балканите, тревожат се и НФСБ

Ревизия на Лозанския договор с 90-годишно закъснение е абсурдна

При незначителен инцидент преди речта му, Ердоган поискал микрофон, за да се обърне към тълпата, но заместник-министърът на външните работи на Гърция Йоанис Аманатидис, който го придружавал по време на посещението му в Западна Тракия, заявил, че нямало наличен микрофон, тъй като нямало предвидена реч по време на неговото посещение в училището.

"Това не е, за което се разбрахме", подчертал Аманатидис пред турския президент.

В края на краищата се намерил микрофон.

Ердоган е бил посрещнат много топло в училището, след като присъствал на петъчните молитви в джамията в Комотини.

ВМРО слуша внимателно какво казва Ердоган в Гърция

ВМРО слуша внимателно какво казва Ердоган в Гърция

България не трябва да е безучастна, ако някой се опитва да пренаписва историята, зоват патриотите

Въпреки че тълпата, събрала се при строги полицейски мерки, е била по-малка от очакваното, тя приветствала лидера на Партията на справедливостта и развитието бурно, скандирайки името му и "ти си велик". Училището се намира на около 200 метра от джамията, в която членове на мюсюлманската общност са скандирали "нашия лидер, нашия лидер".

Обръщайки се по-късно към местни жители и официални лица в хотел в Комотини, Ердоган подчертал: "Предприехме важни стъпки за подобряване на житейските условия на гръцкото малцинство в Турция и очакваме същото от Гърция." 

Гърция отряза Ердоган за ревизия на Лозанския договор

Гърция отряза Ердоган за ревизия на Лозанския договор

Договорът определя границите между двете страни

"Гръцкото правителство не трябва да очаква турската общност да бъде асимилирана. Интеграцията е различен въпрос", добави турският държавен глава.

Вчера по време на излъчван по телевизията разговор с гръцки официални лица Ердоган повтори призива си за ревизия на Лозанския договор от 1923 г., който установява границите на съвременна Турция и съответно границите между Гърция и Турция, като причина за това изтъкна жизнените условия на етническите турци в Западна Тракия.  

Двудневното посещение на Ердоган в Гърция приключва днес.