Турският президентът Тайип Ердоган е подал оплакване до съда срещу виден опозиционен депутат, коментира един от адвокатите на Ердоган, след като депутатът нарекъл турския лидер "фашистки диктатор", съобщава "Ройтерс".

В своята критика към Ердоган говорителят на основната опозиционна "Републиканска народна партия" Бюлен Тезкан определи положението в Турция, като "страховита атмосфера".

Адвокатът на Ердоган, Хюсеин Айдън, коментира, че "ние сме подали жалба и попълнили съдебна петиция за Бюлен Тезкан до кабинета на главния прокурор на Анкара заради престъплението, обида на президента". 

"Изявленията на заподозрения са част от нова кампания срещу нашия президент и не могат да се тълкуват като изолиран инцидент", се съобщава в петицията, като допълва, че подобна кампания е била стартирана и преди опит за преврат миналата година.

В реч в понеделник в западния град Текирдаг, критикувайки местните съдебни органи, Тезкан е казал: "Ако се опитате да плашите хората и да се създавате атмосфера на страх, като показвате легални думи като нелегални, ние няма да се спрем."

Неговите коментари са в защита на местния кмет, член на CHP, който е разпитан от властите този месец, след като нарекъл Ердоган "диктатор" на партиен конгрес. "Не знам дали кметът e казаl това или не. Аз, тук в Текирдаг, ще кажа сега: "Ердоган е фашистки диктатор", коментира Тезкан. 

Неговите коментари предизвикват незабавната реакция от офиса на Ердоган и от депутати от неговата управляваща Партия, като говорителят на Ердоган, Ибрахим Калин коментира, че "тази реч на омраза е позор за основната опозиционна партия".

Обидата над президента е престъпление, наказуемо с до четири години затвор в Турция. 

Адвокатите на Ердоган, който доминира в турската политика в продължение на повече от десетилетие, водят над 1800 дела срещу хора, включително карикатуристи, бивша победителка в Мис Турция и ученици по обвинения в обида към държавния глава.