Говорителят на турския президент Реджеп Тайип Ердоган остро разкритикува американските военни, след като те препубликуваха в "Туитър" изявление на Сирийските демократични сили (СДС), които са доминирани от сирийските кюрди и които са подкрепяни от САЩ. В изявлението на СДС се посочва, че нямат връзки с кюрдите от ПКК, които воюват с турската държава, съобщава "Ройтерс".

СДС, които са основният партньор на САЩ в Сирия в борбата срещу терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава"), включват мощните "Отряди за народна защита" (YPG) на сирийските кюрди.

Турция обаче гледа на YPG като продължение на ПКК, която е обявена за терористична организация от Анкара, САЩ и Европейския съюз.

"СДС потвърждава, че няма връзки с ПКК", посочиха от американското централно командване в "Туитър", препубликувайки изявлението на СДС, в което изтъкват, че не са част от ПКК и искат близки отношения със съседите, включително Турция.

"Дали това е шега или централното командване на САЩ е загубило сетивата си", запита говорителят Ибрахим Калин, допълвайки: "Смятате ли, че някой ще повярва на това? САЩ трябва да спре да се опитва да легитимира терористична групировка."

Подкрепата на САЩ за YPG е основен препъникамък между Вашингтон и Турция, която е член както на НАТО, така и на оглавяваната от САЩ коалиция срещу ДАЕШ.

Турция се надява, че новата администрация на САЩ, ръководена от новоизбрания президент Доналд Тръмп, ще преосмисли политиката си в Сирия и ще спре да предоставя подкрепа за сирийските кюрди.